Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Konserwanty są w kosmetykach potrzebne

2019-04-15

Polski Związek Przemysłu Kosmetycznego w swojej publikacji na temat konserwantów używanych w przemyśle kosmetycznym przypomina, iż są to substancje, które w wielu kosmetykach są potrzebne, a nad ich bezpieczeństwem czuwają rozmaite gremia eksperckie.

Trwałość kosmetyków w terminie zadeklarowanym przez producenta na opakowaniu oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne tych produktów są możliwe dzięki obecności konserwantów, które w ten sposób są niezbędnymi składnikami wielu produktów. Skutecznie chronią produkty przed skażeniem mikroorganizmami, a tym samym użytkowników kosmetyków przed zakażeniem chorobami, których nośnikiem mogłyby być bakterie, jeśli namnożyłyby się w produkcie. Nie zmienia to faktu, że w powszechnym odbiorze z uwagi na bezpieczeństwo występowanie konserwantów w kosmetykach często jest kwestionowane.

Konserwant to składnik, który ochroni produkt przed zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi w trakcie użycia. Bez konserwacji produkty kosmetyczne podobnie jak żywność mogą zostać skażone bakteriami i grzybami. Warunki przechowywania lub stosowania również mogą przyspieszać rozwój mikroorganizmów. Kosmetyki przechowujemy w łazience, gdzie jest ciepło i wilgotno, czyli miejscu idealnym dla bakterii, używając kremu umieszczamy palec w pojemniku, w ten sposób przenosimy mikroorganizmy z powierzchni skóry i z powietrza do produktu. Konserwanty potrzebne są właśnie do zapewnienia bezpieczeństwa produktu w całym terminie jego trwałości. Gdyby produkty nie posiadały konserwantów, żeby zachować swoją czystość musiałby być przechowywane w sterylnym środowisku lub ich termin przydatności byłby nie dłuższy, niż około dwa tygodnie. Dlatego konserwanty chronią nie tylko produkt, ale również konsumentów.

Większość produktów kosmetycznych zawiera w składzie wodę i składniki, które mogą być pożywką dla mikroorganizmów: np. wyciągi i oleje roślinne i proteiny. Takie produkty wymagają zakonserwowania, aby nie rozwinęły się w nich mikroorganizmy. Konserwanty są niezbędne w produktach do pielęgnacji ciała, twarzy, włosów, w produktach do higieny intymnej, kosmetykach do makijażu, kosmetykach naturalnych itp.

Istnieje oczywiście kilka kategorii produktów, które nie posiadają w swoim składzie konserwantów. To choćby kosmetyki z dużą zawartością alkoholu (perfumy, lakiery do włosów) czy kosmetyki szczelnie pakowane (aerozole). Również produkty do jednorazowego użytku (np. próbki) często nie zawierają konserwantów, jeżeli pakowane są w warunkach sterylnych. Takie produkty są mniej narażone na skażenie mikroorganizmami w trakcie użycia. Jeśli produkt jest przeznaczony do jednorazowego użycia – nie ma ryzyka namnożenia bakterii wprowadzonych z naszych palców. Produkty szczelnie pakowane nie mają zaś kontaktu z powietrzem i naszą skórą – a więc nie ma możliwości zarażenia. Wysoka zawartość alkoholu, jaka mogą posiadać, jest sama w sobie formą konserwacji.

Konserwanty są bezpieczne, a ich stosowanie jest ściśle regulowane przepisami prawa. W kosmetykach dozwolone są jedynie konserwanty wymienione na specjalnej, ograniczonej liście - w załączniku V do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Radu (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r dotyczącego produktów kosmetycznych. Zawarte są tam wszystkie ograniczenia i warunki stosowania konserwantów.

Każdy konserwant zanim został dopuszczony do użytku został poddany rygorystycznej ocenie bezpieczeństwa przez Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS). SCCS jest niezależnym organem doradczy Komisji Europejskiej, w skład którego wchodzą toksykolodzy, alergolodzy, eksperci w dziedzinie oceny ryzyka. Gdy pojawiają się nowe informacje lub wątpliwości dotyczące danej substancji, Komitet przeprowadza ponowną ocenę bezpieczeństwa. Bezpieczeństwo substancji konserwujących zostało potwierdzone również przez amerykański zespół ekspertów - toksykologów Cosmetics Ingredient Review (CIR) Expert Panel.


przemysł kosmetycznykonserwantyPolski Związek Przemysłu Kosmetycznego

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy ceny energii mają wpływ na działalność Twojej firmy?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie