Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Konserwanty dla sektora chemii gospodarczej

2025-01-08  / Autor: Dominika Gajewska, THETA Consulting Sp. z o.o.

Efektywność zastosowania wyrobów chemii gospodarczej zależy od właściwego doboru rodzaju produktów do określonych zabrudzeń i powierzchni, a także od zastosowania środkazgodnie z zaleceniami producenta.

Działanie czyszczące produktów chemii gospodarczej może odbywać się poprzez różne procesy, tj.:

  • rozpuszczanie zabrudzeń – środki czystości zawierające związki powierzchniowo czynne obniżają napięcie powierzchniowe, co ułatwia rozpuszczenie tłuszczu, brudu czy osadu;
  • emulgowanie – polega na tworzeniu emulsji, tzn. jednorodnego układu dyspersyjnego, składającego się z dwóch cieczy niemieszających się ze sobą, co pozwala na usunięcie zabrudzeń z powierzchni;
  • usuwanie mikroorganizmów – środki dezynfekujące działają na bakterie, wirusy i grzyby, niszcząc je lub hamując ich rozwój.

Oprócz działania efektywnie czyszczącego ważną kwestią przy projektowaniu produktu jest przedłużenie jego trwałości. Dobór odpowiedniego układu konserwującego i ustalenie odpowiedniego stężenia konserwantu na bezpiecznym poziomie są kluczowe. Niewystarczające stężenie konserwantu w przypadku wtórnego skażenia mikrobiologicznego, kontaktu ze środowiskiem zewnętrznym będzie skutkowało rozwojem drobnoustrojów i psuciem się produktu, natomiast zbyt duże stężenie może powodować zagrożenie dla zdrowia użytkownika, np. poprzez zwiększone ryzyko reakcji alergicznych czy podrażnień. Proces doboru odpowiedniego układu konserwującego jest złożony i zależy od wielu czynników, takich jak skład produktu, pH, rodzaj opakowania oraz sposób użycia. Kroki, które brane są pod uwagę przy doborze układu konserwującego obejmują:

  • Dopasowanie konserwantu do rodzaju i składu produktu (produkty zawierające wodę są bardziej narażone na rozwój mikroorganizmów, dlatego wymagają skuteczniejszych konserwantów, natomiast produkty tłuszczowe mają mniejsze ryzyko skażenia mikrobiologicznego).
  • Pomiar pH produktu (większość konserwantów działa skuteczniej w określonym zakresie pH).
  • Przewidywane zagrożenia mikrobiologiczne (w zależności od rodzaju produktu zagrożenie mogą stanowić różne grupy mikroorganizmów, np. produkty z wysoką zawartością wody w większym stopniu narażone są na rozwój bakterii, natomiast produkty z wysokim stężeniem cukrów i tłuszczów stanowią dobrą pożywkę dla grzybów).
  • Zgodność z regulacjami (w zależności od rynku mogą obowiązywać ograniczenia do stosowania konserwantów w odniesieniu do grupy produktowej).
  • Rodzaj opakowania (opakowania wielokrotnego użytku będą wymagały silniejszych konserwantów z uwagi na powtarzający się kontakt z zanieczyszczeniami w porównaniu do jednorazowego opakowania).

Konserwanty można podzielić ze względu na budowę chemiczną - grupy funkcyjne: alkohole i fenole (grupy hydroksylowe), ketony (grupy karbonylowe), aldehydy, kwasy (grupy karboksylowe, sulfonowe), estry (pochodne grup kwasowych) i sole organiczne. Kolejny podział stanowi sposób działania: konserwanty hamujące rozwój grzybów lub bakterii.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


chemia gospodarczadetergentykonserwanty

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA

WięcejW obiektywie