2021-02-11 / Autor: Sylwia Poradzisz, BioTeam
Kolejną istotną grupą konserwantów są preparaty wydzielające formaldehyd. Zalicza się do nich DMDM Hydantoinę, imidazolidynylomocznik oraz pochodne heksaliny, takie jak Quaternium-15. Znajdują zastosowanie w szamponach, żelach pod prysznic i dodatkach do kąpieli. Alkohole, np. benzylowy, fenoksyetanol, czy glikol propylenowy znalazły zastosowanie w preparatach opartych na wodzie i w kosmetykach do makijażu oczu. Chloroheksydyna i jej sole, ze względu na to, że są dobrze tolerowane przez skórę, stosowane są w kosmetykach dla niemowląt, w preparatach do higieny intymnej i jamy ustnej.
W kosmetyce stosuje się także znane i skuteczne konserwanty, takie jak: metylochloroizotiazolina (MCI) i metyloizotiazolina (MI), 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol (Bronopol) oraz kwasy: dehydrooctowy (DHA), benzoesowy, sorbowy i salicylowy. Z uwagi na fakt, że konserwanty to substancje chemiczne, które w dużych stężeniach mogą być niebezpieczne dla zdrowia człowieka, powstały akty prawne regulujące ilość oraz rodzaj stosowanych konserwantów w produktach kosmetycznych. Kwestia jakości i bezpieczeństwa produktów kosmetycznych jest uregulowana rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z 30 listopada 2009 r. dotyczącego produktów kosmetycznych.
Wraz z intensywnym wzrostem stosowania kosmetyków, mimo używania konserwantów w dopuszczalnych ilościach, rośnie liczba działań niepożądanych, np. alergiczny wyprysk kontaktowy, reakcja fotoalergiczna, podrażnienia skóry, działanie toksyczne, wzmożona aktywność hormonalna prowadząca do nowotworów. Działanie środków konserwujących stosowanych w kosmetykach nie pozostaje także bez wpływu na naturalną florę skóry człowieka. Po aplikacji kosmetyku na skórę konserwanty pozostają wciąż aktywne, co może doprowadzić do zaburzenia równowagi mikrobioty skóry.
Rosnąca świadomość konsumentów sprawia, że wzrasta popyt na kosmetyki wolne od konserwantów. Zapewnienie czystości mikrobiologicznej tego rodzaju kosmetyków stanowi obecnie nowe wyzwanie dla przemysłu kosmetycznego.
Czy kosmetyki bez konserwantów wpisują się w zdrowy tryb życia?
Brak konserwantów spowodowałby rozwój mikroorganizmów, co mogłoby stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi, dlatego produkt kosmetyczny musi być zabezpieczony przed rozwojem drobnoustrojów.
Brak układu konserwującego w kosmetyku powoduje, że produkt szybko traci swoje walory i przydatność do użycia, co może stanowić duże zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
CAŁY ARTYKUŁ DOSTĘPNY JEST W NR 4/2020 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 1/2025
20.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
Bilety - XIV Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Detergentowego
639.60 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Legislacja, trendy i surowce: X edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej
3 grudnia 2024 r. odbyła się w Warszawie 10. edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej. W...
Marki własne w Kielcach
6 i 7 listopada br. do Targów Kielce na Targi Marek Własnych przyjechali przedstawiciele sektora marek...
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...