Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Konserwacja produktów kosmetycznych

2021-02-11  / Autor: Sylwia Poradzisz, BioTeam

Jednym z istotnych zadań współczesnego przemysłu kosmetycznego jest zapewnienie bezpieczeństwa, a co za tym idzie, wymaganej czystości mikrobiologicznej kosmetyków, przy zastosowaniu w recepturze odpowiedniego układu konserwującego.

Konserwacja produktów kosmetycznych dostępnych dla konsumenta ma na celu zachowanie ich jak najdłużej w niezmienionej formie, przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa w stosowaniu dla konsumentów. Konserwanty mają za zadanie zachowanie kosmetyku w stanie pozbawionym mikroorganizmów na etapie produkcji i użytkowania. Tym samym zapewnienie jego bezpieczeństwa dla zdrowia człowieka.

Konserwanty działają przeciwdrobnoustrojowo, hamując aktywność bakterii i grzybów, co opóźnia proces starzenia produktu, zmianę jego konsystencji, zapachu i wyglądu. Obecność konserwantów zapobiega także powstawaniu produktów przemiany materii mikroorganizmów, które mogą być przyczyną podrażnień skóry.

W praktyce zwykle stosuje się mieszaninę konserwantów dobraną tak, aby zapewnić działanie przeciwdrobnoustrojowe w jak najszerszym zakresie, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa dla użytkownika.

Do najczęściej pojawiających się w składzie kosmetyków związków tego segmentu należą estry kwasu p-hydroksybenzoesowego, popularnie zwanymi parabenami. Parabeny są to konserwanty o silnym działaniu przeciwgrzybiczym, aczkolwiek wykazują także pewną aktywność wobec bakterii. Są szeroko stosowane w kremach, preparatach do demakijażu i pielęgnacji włosów.


kosmetykiprzemysł kosmetycznykonserwantykonserwacja produktów

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Średnia ocen 5/5 na podstawie 1 głosów.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejSklep

Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych

95.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 1/2024

Nowość!Dostęp online

20.00 zł

"Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2024

Nowość!Dostęp online

30.00 zł

"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2023

25.00 zł

Bilety - XIII Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Chemii Gospodarczej

Nowość!

553.50 zł

Wpis zaawansowany w Katalogu Firm

Dostęp online

861.00 zł

Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych

78.00 zł

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie