Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Konserwacja produktów detergentowych

2023-04-19  / Autor: Katarzyna Kudelko, Dział R&D, JagoPRO Sp. z. o.o.

Stosowanie konserwantów do ochrony produktów codziennego użytku od lat wzbudza wiele kontrowersji. Kwestia przedłużenia trwałości produktów tyczy się nie tylko przemysłu spożywczego, ale również kosmetycznego i detergentowego. Ze względu na podatność substancji organicznych na rozwój bakterii i grzybów, dodatek konserwantów stał się koniecznością. Niewystarczające stężenie konserwantu może prowadzić do psucia się produktu gotowego. Natomiast ich nadmiar może nieść ze sobą zwiększenie ryzyka powstawania skórnych reakcji alergicznych, prowadzących do uczuleń.

Zadaniem środków konserwujących jest poprawa stabilności, zapobieganie zmianom chemicznym i degradacji poprzez zabiegi hamujące aktywność drobnoustrojów. Wysoka jakość wyrobu detergentowego podczas przechowywania i użytkowania oraz ogólnie pojmowane bezpieczeństwo jest głównym zadaniem środków konserwujących.

Detergenty – środki myjące i piorące

Detergenty, jako substancje amfipatyczne, posiadają w swoich cząsteczkach zarówno część hydrofilową, którą stanowią podstawniki wykazujące powinowactwo do wody, m.in. aminowe, fosforanowe czy hydroksylowe, jak i hydrofobową, wykazującą powinowactwo do fazy tłuszczowej – zwykle długie łańcuchowe węglowodory o 10-20 atomach węgla. Należą one do szczególnie aktywnych związków powierzchniowo czynnych, które dzięki swojemu dwoistemu charakterowi oraz obniżonemu napięciu powierzchniowemu z łatwością usuwają hydrofobowe cząstki brudu.

Ze względu na ich duży potencjał aplikacyjny, znalazły one zastosowanie w wielu produktach życia codziennego. W zależności od powierzchni, na którą mają działać, można wyróżnić cztery główne kategorie związków powierzchniowo czynnych: środki higieny osobistej (twarz, skóra i włosy), środki piorące (tkaniny), zmywające (naczynia, szkło) i domowe środki czystości. Każda z powyższych kategorii ma inną wyspecjalizowaną funkcję: środki higieny osobistej usuwają m.in. sebum, pot, nagromadzone pozostałości po zabiegach na włosach i ciele (balsamy, odżywki); detergenty do prania pozbywają się plam różnego pochodzenia; środki do zmywania naczyń usuwają pozostałości po jedzeniu; a domowe środki czystości usuwają zabrudzenia z różnych powierzchni drewnianych, szklanych, metalowych i innych.

Konserwanty a detergenty

Niezależnie od przeznaczenia i składu wszystkie detergenty powinny zawierać skuteczne, a jednocześnie bezpieczne układy konserwujące o szerokim spektrum działania. Konserwanty można podzielić ze względu na:

  1. obecność grup funkcyjnych: alkohole, fenole (grupy hydroksylowe), aldehydy, ketony (grupy karbonylowe), kwasy (grupy karboksylowe, sulfonowe), estry (pochodne grup kwasowych) i sole organiczne,
  2. sposoby działania: hamujące rozwój grzybów lub bakterii.

Wśród związków cieszących się największym powodzeniem w branży detergentów znajdują się parabeny, izotiazolinony, fenoksyetanol oraz benzoesan sodu.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2023

"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


chemia gospodarczadetergentykonserwantyparabeny

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA

WięcejW obiektywie