Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Klaster "Zielona Chemia" pracuje nad wielofunkcyjnym opakowaniem spożywczym

2018-03-21

Dobiega końca projekt badawczo – rozwojowy o nazwie Actipoly. Polega on na modyfikacji tacek przeznaczonych do pakowania żywności. Realizowany jest w ramach europejskiej inicjatywy CORNET.

Ze strony polskiej w prace zaangażowane jest Stowarzyszenie Zachodniopomorski Klaster Chemiczny „Zielona Chemia” wraz z Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, działającym przy Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Klaster reprezentują takie firmy, jak PPHU CDM, GDR, Zakłady Chemiczne Nitro-Chem, Ekopak, Ekopak-Plus, Hersta Staśkiewicz, Drukpol.Flexo. Partnerzy zagraniczni to z kolei Papiertechnische Stiftung PTS (Niemcy), Celabor (Belgia), MateriaNova (Belgia), Pack4Food VZW (Belgia), Sirris (Belgia), Papiertechnische Stiftung PTS-IZP (Niemcy), ATB (Niemcy).

Celem projektu jest opracowanie nowoczesnego, ekologicznego termoformowalnego, kompostowalnego i włóknistego materiału opakowaniowego na bazie surowców z zasobów odnawialnych o porównywalnej do tworzyw sztucznych barierowości i specjalnych funkcjach ochronnych (w tym antymikrobiologicznych). Taki materiał może zastąpić obecne na rynku opakowania z tworzyw sztucznych przeznaczone do pakowania świeżej żywności, a także potencjalnie może wydłużyć okres trwałości i utrzymać jak najdłużej świeżość pakowanych produktów spożywczych oraz zredukować ilość potencjalnych odpadów (opakowaniowych i spożywczych).

– Włókno celulozy może być modyfikowane chemicznie, tak żeby potem można było je poddawać termoformowaniu, czyli produkcji tacek. W kolejnym etapie nanosiliśmy na tacki powłokę barierową, żeby zapewnić właściwe parametry przechowywanej na niej żywności. Potem przyszła kolej na powłokę antymikrobiologiczną. Planowaliśmy też nanieść powłokę superhydrofobową, która zapobiegnie tworzeniu się biofilmu, ale nie zachowywała się ona dobrze w kontakcie z żywnością – opowiada o prowadzonych pracach Patrycja Sumińska z CBiMO.

Docelowo udoskonalone tacki można łatwo poddać recyklingowi, bowiem wszystkie ich składniki są bezpieczne dla środowiska naturalnego, a powstała w rezultacie obróbki mechanicznej pulpa może być ponownie wykorzystana w procesie produkcji tacek.

Na razie jeszcze nie wiadomo, czy tak powstałe w ramach projektu Actipoly tacki trafią na rynek.


przemysł opakowaniowybadania i rozwójKlaster Chemiczny Zielona Chemia

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie