Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Klaster Zielona Chemia pracuje nad spożywczymi powłokami

2014-08-26

Swój półmetek osiągnęły już prace prowadzone w ramach projektu FreshCoat, którego polskim koordynatorem jest Klaster Chemiczny Zielona Chemia.

W związku z postępem działań finansowanych przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju oraz prowadzonych przez niemiecki Instytut Fraunhofera oraz Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie – Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych odbyło się w ostatnim czasie kilka spotkań z udziałem partnerów przedsięwzięcia. Przedstawiono dotychczasowe wyniki badań, z których wynika, że naukowcy są na etapie wyboru najbardziej funkcjonalnych powłok jadalnych do wydłużenia okresu trwałości świeżych produktów spożywczych, głównie truskawek, melonów, kiełków warzyw.

W ramach projektu FreshCoat powstają powłoki do przedłużenia okresu trwałości świeżych produktów spożywczych. Mają być dostosowane pod względem właściwości do konkretnego produktu. Jako bazowy materiał do ich produkcji stosowane są jadalne biopolimery dopuszczone do kontaktu z żywnością (skrobia, pochodne celulozy, alginian oraz chitozan). Jako aktywne substancje antymikrobiologiczne używane są z kolei naturalne ekstrakty roślinne, bakteriocyny oraz konwencjonalne konserwanty.

Podczas prac badawczych brane są również pod uwagę aspekty sensoryczne (powłoka musi być niewyczuwalna dla konsumenta). Nanoszenie powłok prowadzone jest bez konieczności dodatkowych nakładów za pomocą standardowych metod, czyli natryskiwania, zanurzania, itp. W ramach projektu przewidziano ponadto dobór zewnętrznego i ekologicznego opakowania z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju.


powłokiprzemysł opakowaniowybadania i rozwójKlaster Chemiczny Zielona ChemiaCentrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie