Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Jak zwiększyć skuteczność zmywania naczyń w zmywarkach?

2016-04-05  / Autor: Hamish Irving, Roel Hermant, DuPont Industrial Biosciences

Od 20 lat obserwuje się postęp w kategorii zmywania naczyń w zmywarkach. Pomimo to, w dalszym ciągu konieczne jest podnoszenie skuteczności zmywania. Jednym z rozwiązań, które można wykorzystać w tym celu, są enzymy.

Od 1989 roku, kiedy to miała miejsce premiera pierwszej tabletki zawierającej jednorazową dawkę detergentu, w kategorii produktów do zmywarek do naczyń nastąpiło wiele zmian. Na przestrzeni lat pojawiły się dodatkowe rozwiązania, a nowoczesne wyroby pełnią nawet do 12 różnych funkcji. Być może najbardziej znaczącą ze wspomnianych zmian było wprowadzenie ok. 15 lat temu produktów typu „2 w 1” i „3 w 1”. Nowe, specjalistyczne polimery umożliwiły prace nad „wbudowanymi” nabłyszczaczami, zwalniając tym samym użytkowników z konieczności osobnego dodawania tego rodzaju środków. Podobnym ułatwieniem było wzbogacenie tabletki o sól, co wiązało się z uzyskaniem dodatkowej korzyści w postaci zmiękczenia wody.

Od tamtego czasu najbardziej znaczące postępy osiągnięto w dziedzinie systemów wybielających i enzymatycznych. Dobrym przykładem jest tu funkcja „skuteczności w niskiej temperaturze”, możliwa do uzyskania dzięki zastosowaniu bardziej efektywnych systemów wybielających, zapewniających wyższą wydajność w tej samej temperaturze lub tę samą wydajność w niższej temperaturze. W dalszym ciągu niezaspokojoną potrzebą konsumentów pozostaje ochrona filtra, ponieważ dostępne obecnie technologie w niewystarczającym stopniu usuwają gromadzące się w nim resztki, co wiąże się z koniecznością jego regularnego oczyszczania. Kwestia ta będzie coraz większym wyzwaniem w związku z obejmującą całą branżę tendencją do obniżania temperatury zmywania i stosowania bardziej ekologicznych substancji.

Rola testów konsumenckich
Stowarzyszenia konsumenckie realizują dwa cele: edukacja konsumentów i ocena jakości produktów. W wielu kategoriach chemii gospodarczej, w tym także w produktach do zmywarek, testy konsumenckie odgrywają istotną rolę. Szczególnie dobrze widać to na dużym i nastawionym na jakość rynku niemieckim, na którym bardzo wpływowe są testy Stiftung Warentest (StiWa). Testy te ewoluują w tempie odpowiadającym wprowadzaniu nowych, wspomnianych wyżej technologii. Nic zatem dziwnego, że waga przypisywana całościowej ocenie za skuteczność zmywania z biegiem lat zmalała, ustępując miejsca ocenie nowych funkcjonalności.

 

Innym istotnym trendem jest ewolucja zabrudzeń wykorzystywanych do pomiaru skuteczności zmywania. Stosowane pierwotnie zabrudzenia zaczęły być całkowicie usuwane przez wszystkie badane środki, w związku z czym przestały umożliwiać ich różnicowanie. Trudno jest bowiem porównać skuteczność, jeśli za każdym razem talerz jest lśniąco czysty. W odpowiedzi na to zjawisko branża opracowała nowe, trudniejsze do usunięcia zabrudzenia testowe. Cel ten osiągnięto dwutorowo – po pierwsze, zwiększono ilość zabrudzenia. Przykładowo, ilość żółtka jajka podwyższono z 1,0 g do 1,5 g, a zawartość mieszanki skrobi z 0,65% do 3,25%. Po drugie, temperaturę pieczenia mięsa mielonego zwiększono ze 120°C do 130°C. Zwiększono także liczbę zabrudzeń, poszerzając tym samym ich zakres. Jest to dodatkowe wyzwanie dla enzymów, które pierwotnie opracowano z myślą o jednym rodzaju zabrudzenia (np. żółtku jajka), a które obecnie muszą sobie radzić z całą ich gamą. Firma DuPont prowadziła prace w tym zakresie, uczestnicząc w opracowywaniu zabrudzeń bardziej typowych dla codziennej pracy zmywarki, takich jak spaghetti, lazania i crème brulée.

Nowe rodzaje zabrudzeń a testy konsumenckie
Wyniki uzyskiwane w testach StiWa przez produkty do zmywarek w ciągu ostatnich 15 lat są publicznie dostępne, co umożliwia ich analizę. Górny wykres pokazuje przeciętny wynik dla wszystkich produktów testowanych w danym roku. Widać wyraźnie, że ocena za skuteczność czyszczenia jest zasadniczo niezmienna na przestrzeni całego analizowanego okresu. Pozornie nie ma zatem powodów do dumy, ale należy pamiętać, że w międzyczasie zmianom ulegały badane zabrudzenia, które stawały się coraz bardziej różnorodne i trudniejsze do usunięcia. Jeżeli dodatkowo weźmie się pod uwagę, że w tym samym okresie spadła temperatura zmywania, to nie ma wątpliwości, że produkty do zmywarek są obecnie znacznie skuteczniejsze niż w przeszłości.


CAŁY ARTYKUŁ ZNAJDĄ PAŃSTWO W NR 1/2016 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.



detergentychemia gospodarczazmywanie naczyń

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie