Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Hydrolizowany kolagen coraz popularniejszy

2019-09-04  / Autor: Anna Jarosik

Według Transparency Market Research, wartość globalnego rynku hydrolizowanego kolagenu sięga ok. 870 mln dolarów i branża notuje wzrost na poziomie 8% rocznie.

Hydrolizowany kolagen lub hydrolizaty kolagenu wytwarza się przez rozbicie złożonych peptydów kolagenowych na pożądaną długość peptydu kolagenowego za pomocą kontrolowanej hydrolizy enzymatycznej. Taka struktura zhydrolizowanego kolagenu ma wyższą biodostępność, z tego względu jest stosowana w nutraceutykach i suplementach diety.

Na rynku pojawiło się w ostaniem czasie wiele innowacyjnych produktów zhydrolizowanego kolagenu typu kawa kolagenowa, gorąca czekolada kolagenowa, galaretki, żelki, chipsy ziemniaczane, risotto i lody, dla których zhydrolizowany kolagen jest podstawowym składnikiem. Nawet w produktach piekarniczych zhydrolizowany kolagen jest stosowany na coraz większą skalę.

Również zastosowanie hydrolizowanego kolagenu w różnych wyrobach medycznych rośnie ze względu na jego wyjątkowe cechy, tj. łatwą dostępność, biodegradowalność, pozytywny wpływ na gojenie się ran i wysokie tempo wchłaniania. Zastosowanie zhydrolizowanego kolagenu w gojeniu się ran zapewnia wiele korzyści w zakresie stymulowania wzrostu tkanki i gwarantuje ulgę w przypadku różnego rodzaju urazów. Ponadto zmniejsza występowanie infekcji w miejscu zranienia i minimalizuje podrażnienia.

Główni gracze aktywni na rynku zhydrolizowanego kolagenu są zaangażowani we wprowadzanie innowacji. Rousselot, światowy lider w dziedzinie żelatyny i peptydów kolagenowych, zaprezentował nową linię produktów zhydrolizowanych składników kolagenowych. Wprowadzono również Peptan IIm, zhydrolizowaną matrycę kolagenu typu II opracowaną specjalnie dla zdrowych stawów. Natomiast firma Bioiberica zaprezentowała dwa suplementy diety dla zdrowych stawów i ścięgien, z których jednym składnikiem o wzorze b-2cool jest hydrolizowany kolagen.


chemia spożywczakolagen

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie