Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

HumidWRAP: stworzyć innowacyjne opakowanie

2019-10-16

Siedem międzynarodowych jednostek naukowych, w tym dwie polskie uczestniczą w projekcie opakowaniowym HumidWRAP, którego celem jest stworzenie aktywnego opakowania regulującego wilgotność i zawartość wody. Projekt potrwa do przyszłego roku.

Oprócz jednostek badawczych z Niemiec i Belgii w projekcie biorą udział Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (CBIMO) oraz COBRO – Instytut Badawczy Opakowań.

Jak tłumaczą zainteresowani, w projekcie zastosowane zostaną nowoczesne rozwiązania mające na celu regulowanie wilgotności w opakowaniu. Higroskopijne, aktywne substancje stanowić będą składniki kompozytowych lub wielowarstwowych materiałów opakowaniowych. Aby zoptymalizować efektywność opracowanego rozwiązania zastosowany zostanie model matematyczny i przeprowadzone będą testy przechowalnicze.

Potrzeba opracowania specjalnego opakowania bierze się z faktu, iż na rynku funkcjonują rozmaite produkty, których jakość i okres trwałości uzależnione są od zawartości wilgoci oraz od ich podatności na zmiany wilgotności otoczenia i wewnątrz opakowania. Przykładowo mogą to być produkty piekarnicze (chleb, pozostałe pieczywo, ciastka), jak również elektronika, instrumenty (drewniane), czy też stare dokumenty i malarstwo (dzieła sztuki).

Niekorzystne zmiany spowodowane nadmierną wilgocią mogą polegać na korozji, niszczącym działaniu mikroorganizmów (do których nadmiernego wzrostu przyczynia się wilgotne środowisko), czy też niekorzystnymi zmianami tekstury w przypadku wyrobów piekarniczych (utrata kruchości, wysychanie).

Celem projektu HumidWRAP jest zatem zabezpieczenie produktów poprzez aktywne opakowanie z papieru i/lub tworzyw sztucznych, regulujące i kontrolujące zmiany wilgotności i zawartość wody w produktach. Docelowo wilgotność wewnątrz opakowania będzie optymalna dla utrzymania jakości zapakowanych produktów. Opakowanie potencjalnie może być stosowane do żywności (utrzymanie i wydłużenie okresu trwałości, świeżości i jakości), jak również dla produktów niespożywczych.


przemysł opakowaniowyCOBROCentrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie