Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Grupa Azoty Puławy z najwyższym certyfikatem bezpieczeństwa żywności

2018-09-06

Grupa Azoty Zakłady Azotowe Puławy otrzymała certyfikat Food Safety System Certification FSSC 22000 w wersji 4.1. Oznacza to, że spółka stosuje najwyższe standardy w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Certyfikat będzie ważny przez trzy lata.

System zarządzania bezpieczeństwem żywności w Grupie Azoty Puławy funkcjonuje od 2008 r. Ewoluował od etapu HACCP przez ISO 22000 do najnowszego standardu FSSC 22000, łączącego wymagania ISO ze standardem technicznym ISO TS 22002-1, a także z elementami food defence/food fraud. 

Nowym elementem wdrożonego systemu są audyty niezapowiedziane, do których spółka musi być przygotowana na każdym etapie procesu produkcji czy sprzedaży. Jest to duże wyzwanie, zwłaszcza że w przypadku Puław jednostka produkcyjna znajduje się w obszarze o ograniczonym dostępie dla osób z zewnątrz.

- Regularne audyty wewnętrzne i zewnętrzne, jak również te ze strony klienta przeprowadzone w okresie ostatnich 10 lat pozwoliły na utrwalenie wysokiej świadomości w pracowników, potwierdzających ważność produkcji bezpiecznych wyrobów  spożywczych. Jest to niezależne od zakresu wykonywanej pracy. Zarówno aparatowy procesów chemicznych, jak i kierowca dostarczający produkt przechodzą szkolenia i biorą czynny udział w utrzymywaniu systemu bezpieczeństwa żywności – wyjaśniają władze Grypy Azoty Puławy.

Niezmiennie od 2008 roku systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności objęta jest produkcja i sprzedaż dwutlenku węgla oraz wodoru.

Produkowany w Puławach dwutlenek węgla wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym do saturacji napojów i piwa, ale także tworzenie atmosfery ochronnej, m.in. w technologii MAP. Natomiast wodór o charakterze spożywczym znajduje swoje zastosowanie w procesie utwardzania tłuszczów, czyli do produkcji margaryny czy substytutów masła.

W maju br. Grupa Azoty Puławy otrzymała już akredytację PepsiCo dla produkowanego w Puławach dwutlenku węgla. Do tej pory w branży napojów spółka posiadała już akredytację takich gigantów jak The Coca Cola Company.


przemysł spożywczycertyfikatyGrupa Azoty Puławy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie