2018-09-06
Grupa Azoty Zakłady Azotowe Puławy otrzymała certyfikat Food Safety System Certification FSSC 22000 w wersji 4.1. Oznacza to, że spółka stosuje najwyższe standardy w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Certyfikat będzie ważny przez trzy lata.
System zarządzania bezpieczeństwem żywności w Grupie Azoty Puławy funkcjonuje od 2008 r. Ewoluował od etapu HACCP przez ISO 22000 do najnowszego standardu FSSC 22000, łączącego wymagania ISO ze standardem technicznym ISO TS 22002-1, a także z elementami food defence/food fraud.
Nowym elementem wdrożonego systemu są audyty niezapowiedziane, do których spółka musi być przygotowana na każdym etapie procesu produkcji czy sprzedaży. Jest to duże wyzwanie, zwłaszcza że w przypadku Puław jednostka produkcyjna znajduje się w obszarze o ograniczonym dostępie dla osób z zewnątrz.
- Regularne audyty wewnętrzne i zewnętrzne, jak również te ze strony klienta przeprowadzone w okresie ostatnich 10 lat pozwoliły na utrwalenie wysokiej świadomości w pracowników, potwierdzających ważność produkcji bezpiecznych wyrobów spożywczych. Jest to niezależne od zakresu wykonywanej pracy. Zarówno aparatowy procesów chemicznych, jak i kierowca dostarczający produkt przechodzą szkolenia i biorą czynny udział w utrzymywaniu systemu bezpieczeństwa żywności – wyjaśniają władze Grypy Azoty Puławy.
Niezmiennie od 2008 roku systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności objęta jest produkcja i sprzedaż dwutlenku węgla oraz wodoru.
Produkowany w Puławach dwutlenek węgla wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym do saturacji napojów i piwa, ale także tworzenie atmosfery ochronnej, m.in. w technologii MAP. Natomiast wodór o charakterze spożywczym znajduje swoje zastosowanie w procesie utwardzania tłuszczów, czyli do produkcji margaryny czy substytutów masła.
W maju br. Grupa Azoty Puławy otrzymała już akredytację PepsiCo dla produkowanego w Puławach dwutlenku węgla. Do tej pory w branży napojów spółka posiadała już akredytację takich gigantów jak The Coca Cola Company.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...