Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Gatunki z rodzaju Lavandula L. jako rośliny kosmetyczne

2024-04-25  / Autor: Anna Budzianowska, Małgorzata Kikowska; Pracownia Biologii Farmaceutycznej i Biotechnologii, Katedra i Zakład Kosmetologii Praktycznej i Profilaktyki Chorób Skóry, Collegium Pharmaceuticum, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Surowcem najczęściej wykorzystywanym w lecznictwie jest kwiat lawendy (Lavandulae flos), często w postaci wyciągów. Jest stosowany jako składnik mieszanek ziołowych i preparatów gotowych. W preparatach leczniczych stosuje się także sam olejek eteryczny (Lavandulae atheroleum). Roślina posiada działanie: uspokajające, relaksujące, przeciwskurczowe, antyoksydacyjne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto reguluje perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała wzdęciom, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, łagodzi bóle nerwowe i reumatyczne. Jest także środkiem diuretycznym, antyseptycznym i znieczulającym.

Natomiast surowcem stosowanym w preparatach kosmetycznych jest głównie olejek lawendowy. Jest on składnikiem preparatów do pielęgnacji stóp, szamponów i odżywek, kosmetyków do pielęgnacji skóry dzieci oraz preparatów do kąpieli. Jest także składnikiem kremów, jako substancja czynna lub zapachowa. Niektóre kosmetyki w swoim składzie zawierają również wyciąg z kwiatów lawendy.

Lavandula latifolia Medicus (lawenda szerokolistna)

Zwarty pokrój tego gatunku sprawia, że jest rośliną, która idealnie nadaje się do pojemników, na obwódki i do formowania niskich strzyżonych żywopłotów. Znajduje także zastosowanie do suchych bukietów oraz na kwiat cięty. Jest rośliną miododajną.

Lawenda pośrednia jest gatunkiem silnie aromatycznym, wykorzystywanym do produkcji olejków eterycznych i do sporządzania mieszanek ziołowych.

L. latifolia zawiera 0,5-1% olejku eterycznego i ma podobne właściwości lecznicze do lawendy lekarskiej.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2024

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykisurowcelawenda

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz obowiązek wprowadzenia sprawozdawczości ESG?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie