2024-04-25 / Autor: Anna Budzianowska, Małgorzata Kikowska; Pracownia Biologii Farmaceutycznej i Biotechnologii, Katedra i Zakład Kosmetologii Praktycznej i Profilaktyki Chorób Skóry, Collegium Pharmaceuticum, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Rodzaj Lavandula L. (lawenda), obejmujący około 20 gatunków oraz wiele podgatunków i odmian, należy do rodziny jasnotowatych. Ojczyzną lawendy są wybrzeża Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w warunkach naturalnych. Lawenda występuje w górach Hiszpanii, Portugalii, południowej Francji, Włoch i północno-zachodniej Afryki oraz od Środkowego Wschodu po Indie. Uprawiana jest na dużą skalę w wielu krajach Europy, głównie we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Bułgarii oraz w Anglii. W Polsce uprawiana jest jako roślina zielarska i ozdobna.
Nazwa lawenda pochodzi od łacińskiego czasownika „lavare”, czyli myć, oczyszczać. Lawenda pojawiła się w Prowansji już około 2 tysiące lat temu wraz z przybyciem Rzymian, którzy jako pierwsi wykorzystali ją do aromatycznych kąpieli i prania. Na potrzeby prężnego przemysłu perfumeryjnego kwiat lawendy zaczął być wykorzystywany dopiero z końcem XIX wieku. Rok 1900 był przełomowy, ponieważ wtedy pojawiły się pierwsze plantacje lawendy. Zaczęto także stosować na szeroką skalę proces destylacji.
Popularne gatunki lawendy i ich znaczenie
Ze wszystkich gatunków z rodzaju Lavandula L. obecnie uważane za interesujące pod względem ekonomicznym, leczniczym i kosmetycznym są dwa gatunki Lavandula angustifolia Mill. (lawenda wąskolistna) (synonimy – L. officinalis Chaix, L. vera D.C. [lawenda lekarska]) i Lavandula latifolia Medicus (lawenda szerokolistna) (synonim – L. spica Cav.) oraz hybryda tych dwóch gatunków Lavandula x intermedia Emeric ex Loiseleur (lawenda pośrednia) (synonim – Lavandula x hybrida Reverchon).
Lavandula angustifolia Mill. (lawenda wąskolistna)
Suszone kwiaty lawendy wykorzystuje się w pot-pouri. W połączeniu z jałowcem, tatarakiem i mirrą są skutecznym środkiem odstraszającym mole oraz nadają miły zapach ubraniom. Mieszanka ta wykorzystywana jest jako kadzidło. Także olejek lawendowy jest naturalnym repelentem. Poduszeczki wypełnione kwiatami lawendy położone na oczy przynoszą ulgę i ułatwiają zaśnięcie. Lawenda jako przyprawa znalazła zastosowanie głównie w kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Do przyrządzania potraw wykorzystuje się nie tylko suszone kwiaty, ale także liście i pąki. Do sosów sałatkowych, win oraz octów winnych dodawane są kwitnące gałązki oraz świeżo pokrojone liście. Świeże kwiaty można dodawać do deserów. W krajach śródziemnomorskich kilka gałązek lawendy wrzuca się do ognia podczas smażenia mięsa na ruszcie. Z lawendy można przygotować cukier lawendowy, wykorzystywany jako dodatek do wielu potraw i napojów. Kwiaty lawendy służą również do produkcji wódek i likierów, a olejek lawendowy jest używany na skalę przemysłową do poprawienia smaku słodyczom.

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...