2022-11-02
Koncern Evonik poinformował o prowadzeniu zaawansowanych prac badawczo – rozwojowych nad mikroorganizmami, które dostarczają zbożom azotu atmosferycznego, a tym samym wspomagają ich wzrost. Biostymulatory mikrobiologiczne firmy dostarczają azot do pszenicy i kukurydzy oraz wspomagają wzrost. Próba szklarniowa wskazała już, że można tą metodą ograniczyć stosowanie nawozów syntetycznych.
Rośliny potrzebują składników odżywczych, takich jak azot, aby rosnąć. Aby zaspokoić tę istotną potrzebę, rolnicy stosują obecnie duże ilości nawozów syntetycznych. Evonik pracuje natomiast nad alternatywą: nowością ma być unikalna kombinacja bakterii i dodatków pochodzenia biologicznego, która może znacznie zmniejszyć zużycie syntetycznych nawozów azotowych. To odpowiedź na regulacje Unii Europejskiej, które wskazują na konieczność zmniejszenia o 20% zużycia nawozów do 2030 roku.
Nowe rozwiązanie Evonik należy do klasy biostymulatorów mikrobiologicznych. Stymulują one naturalne procesy zachodzące w glebie i roślinach, poprawiają pobieranie składników odżywczych i sprzyjają wzrostowi. Podobnie jak konwencjonalne nawozy dolistne, biostymulatory firmy Evonik są rozpylane na górną część liści. Stamtąd docierają do spodu, gdzie znajdują się małe pory zwane aparatami szparkowymi. Dzięki nim bakterie wiążące azot przenikają do liścia, gdzie mogą działać jako biostymulatory. W liściu bakterie są chronione przed czynnikami środowiskowymi, takimi jak deszcz i promieniowanie UV i działają jako naturalne składniki odżywcze. W ekstremalnych okresach pogodowych ochrona zapewniana przez wnętrze liścia jest ważna dla skuteczności biostymulatorów.
Aby upewnić się, że czynniki bakteryjne dotrą do właściwego miejsca, stosuje się biodegradowalny rozsiewacz z gamy produktów Evonik BREAK-THRU®. W połączeniu z krzemionką SIPERNAT® zwiększa to żywotność i stabilność przechowywania mikroorganizmów.
Wstępna próba szklarniowa z pszenicą i kukurydzą wykazała obiecującą redukcję nawet o 50% w stosowaniu nawozów azotowych. Zespół badawczy koncernu prowadzi obecnie próby terenowe w różnych warunkach środowiskowych, aby zweryfikować wyniki uzyskane w szklarni. Ponadto zespół pracuje nad optymalnym składem bakterii i dodatków, w tym przypadku rozsiewaczy i nośników. Evonik spodziewa się wprowadzenia na rynek pierwszych preparatów biostymulujących w latach 2025-2027.
W rolnictwie konwencjonalnym uprawy pozyskują niezbędne składniki odżywcze azotu głównie z nawozów syntetycznych. Na całym świecie w sezonie 2020/2021 zużyto 113,7 miliona ton nawozów. Jednak produkcja generuje więcej CO2 niż produkt: 1,2 tony metrycznej CO2 na tonę metryczną nawozu. Ponadto intensywne nawożenie zanieczyszcza glebę i wody gruntowe oraz generuje gaz rozweselający, gaz cieplarniany, który niekorzystnie wpływa na klimat. Komisja Europejska chce temu przeciwdziałać za pomocą swojej strategii „Od pola do stołu” i dąży do znacznego zmniejszenia ilości nawozów stosowanych do 2030 r. Cele te, wraz z rosnącymi cenami nawozów, wywierają coraz większą presję na sektor rolny, aby znaleźć nowe i bardziej zrównoważone sposoby produkcji żywności.
Biostymulatory roślinne to dodatki, takie jak mikroorganizmy, ekstrakty z alg i aminokwasy. W przeciwieństwie do nawozów mają wyjątkowo niską zawartość składników odżywczych. Biostymulatory nie zanieczyszczają roślin ani środowiska. Stymulują naturalne procesy zachodzące w glebie i roślinach oraz promują wzrost poprzez poprawę pobierania składników odżywczych i ochronę roślin przed czynnikami stresu abiotycznego, takimi jak susza i mróz.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 5/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 3/2024
30.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...
Workshops&Networking PIPC „Cyfrowa i Bezpieczna Chemia” – podsumowanie II edycji
19-20 września 2024 r. w Hotelu Novotel City West w Krakowie odbyło się wydarzenie Polskiej Izby Przemysłu...
Wpływ zmian legislacyjnych na strategię rozwoju produktu
W Warszawie odbyła się konferencja „Wpływ zmian legislacyjnych na strategię rozwoju produktu – o...