Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Evonik będzie produkować GAA

2018-08-14

Evonik poinformował o podjęciu strategicznej decyzji związanej z rozwojem własnego segmentu biznesowego Nutrition&Care, odpowiedzialnego za dostarczanie produktów dla przemysłu kosmetycznego i żywnościowego.

Niemiecka firma zdecydowała, że rozpocznie samodzielnie produkcję kwasu guanidinooctowego (GAA) stosowanego do zwiększenia metabolizmu energetycznego w produkcji zwierzęcej. Wprowadzenie na rynek tego związku planowane jest tak szybko, jak to tylko możliwe. Stało się to konieczne po tym, jak z końcem tego roku zakończy się współpraca z przedsiębiorstwem AlzChem. Istniejący kontrakt został właśnie rozwiązany i Evonik został na przyszłość bez dostawcy. ?Uznał zatem, że w obecnej sytuacji o wiele bardziej optymalnym rozwiązaniem będzie uruchomienie własnej produkcji GAA.

- Dzięki naszej wszechstronnej wiedzy na temat żywienia zwierząt i szerokiej gamie posiadanych dodatków paszowych jesteśmy idealnym partnerem do stosowania GAA w nowoczesnych koncepcjach żywienia. Produkt jest ważnym elementem zdrowego, wydajnego i zrównoważonego żywienia zwierząt, dlatego ciężko pracujemy nad nowym rozwiązaniem i cieszymy się, że będziemy mogli zająć się produkcją GAA – powiedział Emmanuel Auer, szef działu żywienia zwierząt w Evonik.

Kwas guanidynooctowy jest substancją własną ciała występującą u zwierząt i ludzi. Odgrywa  centralną rolę przy biosyntezie kreatyny. Kreatyna może być zarówno przyjmowana z pokarmem, jak i wytwarzana endogenicznie. Biosynteza wychodzi z glicyny i L-argininy. U ssaków przede wszystkim w nerkach, ale również w wątrobie i w trzustce przez enzym o nazwie aminotransferaza. Grupa guanidynowa L-argininy zostaje oddzielona, a grupa N-C-N zostaje przeniesiona do glicyny. L-arginina zostaje przy tym przetworzona w L-ornitynę. Tak  utworzony kwas guanidynooctowy zostaje w następnym etapie (u kręgowców odbywa się to wyłącznie w wątrobie) przetworzony w kreatynę za pomocą enzymu o nazwie transmetylaza. O kwasie guanidynooctowym wiadomo ponadto, że ma działanie antybakteryjne.


Evonikkwas guanidynooctowy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie