Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

EPS Seaglow – terapia odmładzająca dla skóry

2021-02-26  / Autor: Codif Technologie Naturelle   /   Artykuł sponsorowany

W 2011 roku firma Codif Technologie Naturelle odbyła pierwszą morską ekspedycję, podczas której wyizolowano i zidentyfikowano 700 szczepów planktonu. 40 z nich było w stanie syntetyzować egzopolisacharydy (EPS), a z tych 40 tylko jeden szczep posiadał grupy sulfonowe. Tak powstała koncepcja surowca EPS Seaglow.

W przeszłości badano wpływ cukrów z grupami sulfonowymi na unaczynienie skóry. Działają one synergistycznie z AGF (angiogeniczne czynniki wzrostu), poprawiając ich skuteczność w tworzeniu i utrzymywaniu zdrowej sieci naczyń. Następujące z wiekiem zmniejszenie gęstości włosowatych naczyń krwionośnych jest spowodowane przez stopniowy spadek czynników pobudzających angiogenezę – AGF.

Badania przeprowadzone przez Codif potwierdziły, że EPS Seaglow, jako sulfonowany egzopolisacharyd, wspiera AGF w budowie lepszej sieci naczyń krwionośnych, dla poprawy unaczynienia skóry, dla zapewnienia „różowego” efektu.

EPS Seaglow jest egzopolisacharydem otrzymywanym w procesie fermentacji. Depolimeryzacja prowadzona jest za pomocą opatentowanej przez Codif technologii HTAC – hydrotermoliza akcelerowana przez nadkrytyczny dwutlenek węgla. CO2 jest całkowicie recyklingowany na końcu procesu. Proces jest naturalny, certyfikowany przez Cosmos i Ecocert.

Na zabarwienie skóry składają się cztery główne kolory: oliwkowy, beżowy, czerwono-różowy i jasnoróżowy. EPS Seaglow zmienia intensywność każdego z nich: intensywność koloru oliwkowego zmniejsza się – jest on powiązany z ziemistą cerą. Zmniejsza się również intensywność koloru beżowego, co oznacza rozjaśnienie cery. Czerwono-różowy jest bezpośrednio powiązany z różowym zabarwieniem cery. Jasnoróżowy natomiast jest powiązany ze świeżością cery. Intensywność obu tych kolorów się zwiększyła w obecności EPS Seaglow, co oznacza, że przywrócono różowe zabarwienie skóry i cera stała się bardziej świeża. Zaobserwowano, że EPS Seaglow może wpływać na wspomniane kolory, co oznacza, że może wpływać na zabarwianie każdego rodzaju cery. Przy bardzo jasnej skórze, czerwono-różowy i jasnoróżowy będą wpływały na świeżość cery. Przy skórze o średnim kolorycie, wpływając na kolor beżowy i jasnoróżowy, otrzymamy cerę jaśniejszą i świeższą. W przypadku bardzo ciemnego koloru skóry, wpływając na kolor oliwkowy, EPS Seaglow zmniejszy ziemistość cery, a działając na kolor beżowy – rozjaśni skórę. Niezależnie więc od koloru skóry, EPS Seaglow sprawi, że będzie ona zdrowa i o żywszym odcieniu.


CAŁY ARTYKUŁ DOSTĘPNY JEST W NR 4/2020 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY



CodifProtec Ingrediaprzemysł kosmetycznyegzopolisacharydy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy w Twojej firmie realizowane są projekty z zakresu Europejskiego Zielonego Ładu?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie