2023-12-29 / Autor: Firma Rodzinna Makarczykowie Spółka Jawna, Producent kosmetyków Skarb Matki
Emulsja to jedna z form fizykochemicznych powszechnie wykorzystywanych w produktach kosmetycznych (kremach, balsamach, maskach, odżywkach do włosów). Powstaje z połączenia dwóch faz wzajemnie się niemieszających. Jedną z faz jest faza olejowa (niepolarna), którą stanową m.in. oleje roślinne, tłuszcze, masła. Drugą fazę (fazę polarną) stanowią woda i roztwory wodne, tj. ekstrakty, gliceryna. Połączenie tych dwóch faz tworzy układ nietrwały, który po wymieszaniu ulega niemal natychmiastowemu rozwarstwieniu i rozdzieleniu na dwie części. Zważając na to, że emulsja kosmetyczna musi być trwała przez długi czas i nie może ulegać rozwarstwieniom podczas aplikowania produktu przez konsumenta, należy ją w prawidłowy sposób ustabilizować. Można to zrobić poprzez dostarczenie do układu energii oraz dodanie substancji obniżającej napięcie powierzchniowe cieczy. Zatem, aby utrzymać termodynamicznie stabilną emulsję, należy połączyć obie fazy za pomocą emulgatora oraz procesu homogenizacji.
Charakterystyka emulgatorów
Emulgator (ang. emulsifying agent) należy do grupy środków powierzchniowo czynnych. Ich główną właściwością jest zmniejszanie napięcia powierzchniowo czynnego, poprzez gromadzenie się cząsteczek na granicy faz. Ta właściwość wynika ze struktury emulgatora, który składa się z dwóch różnych części: hydrofobowej (łańcuch węglowy) i hydrofilowej (tzw. główki). Dzięki tym dwóm częściom emulgator łączy dwie niemieszające się ze sobą ciecze. W zależności od jego większego powinowactwa do jednej z faz, możemy otrzymać inne typy emulsji. Najpowszechniejszym rodzajem jest emulsja O/W (olej w wodzie), w której olej jest fazą rozproszoną, a woda fazą ciągłą. Jednak na rynku spotkamy również emulsje W/O (woda w oleju) i mieszane, wielofazowe O/W/O i W/O/W. Powinowactwo emulgatora do jednej z faz ma silny związek z wartością HLB (ang. Hydrophilic Lipophilic Balance). HLB to skala o charakterze addytywnym zaproponowana przez Griffina, która określa w jakim stopniu związek powierzchniowo czynny jest hydrofilowy lub lipofilowy. Skala mieści się w przedziale od 0 do 20, gdzie 0 to substancje silnie hydrofobowe, natomiast 20 to związki o mocno hydrofilowych właściwościach. Emulgatory O/W na skali HLB mieszczą się zazwyczaj w przedziale 12-16, emulgatory W/O w przedziale 3-6. Oprócz podziału na podstawie wartości HLB i hydrofilowości, emulgatory możemy podzielić ze względu na występujący w cząsteczce ładunek, na: kationowe, anionowe, amfoteryczne i niejonowe. Kationowe emulgatory posiadają grupę niepolarną, która jest połączona z kationem, anionowe natomiast grupę niepolarną mają połączoną z anionem. Amfoteryczne emulgatory posiadają w cząsteczce jednocześnie kation i anion, a niejonowe charakteryzują się tym, że nie ulegają dysocjacji w rozpuszczalnikach polarnych. Szeroką grupę w kosmetykach stanowią emulgatory niejonowe, ponieważ za ich pomocą można z dużą pewnością uzyskać emulsje typu O/W.
Wybór środka emulgującego
Przykładami najpopularniejszych syntetycznych emulgatorów w kosmetykach są: Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Ceteareth-25. Znaczącą grupę stanowią też emulgatory naturalne, do których należą: lanolina, lecytyna, wosk pszczeli (Cera Alba), poliglicerole (np. Polyglyceryl-4 Diisostearate/Polyhydroxystearate/Sebacate), pochodne oliwy z oliwek (np. Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate). Ważną rolę w projektowaniu produktu odgrywają gotowe mieszaniny kilku emulgatorów, dzięki którym ogranicza się zakup pojedynczych surowców do jednego już skutecznego. Używając gotowych mieszanin, nie powinno się zapominać, że do uzyskania długotrwałej stabilności potrzebny jest też koemulgator. Dodanie do układu z emulgatorem hydrofilowym emulgatora lipofilowego może znacząco zwiększyć stopień stabilności emulsji. Polega to na zwiększeniu upakowania cząstek emulgatorów na granicy faz ciecz - ciecz i zmniejszeniu się odległość między cząsteczkami. W rezultacie siła wzajemnych oddziaływań wzrasta, a to przekłada się na utrzymanie większej stabilności.
"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 1/2025
20.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
Bilety - XIV Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Detergentowego
639.60 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Legislacja, trendy i surowce: X edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej
3 grudnia 2024 r. odbyła się w Warszawie 10. edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej. W...
Marki własne w Kielcach
6 i 7 listopada br. do Targów Kielce na Targi Marek Własnych przyjechali przedstawiciele sektora marek...
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...