Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Elastyczne wielowarstwowe opakowanie ze zrównoważonych surowców ma najwyższy potencjał redukcji emisji CO2

2023-08-17

BASF opublikował wyniki badania dotyczącego oceny cyklu życia (LCA) poliamidów wykorzystywanych w opakowaniach sera mozzarella, wytwarzanych z surowców odnawialnych lub pozyskanych w chemicznym recyklingu.

Badanie LCA (ocena cyklu życia) odnosiło się do oddziaływania środowiskowego opakowań sera mozzarella wytwarzanych z różnych alternatywnych surowców wykorzystywanych do produkcji tworzyw sztucznych dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Pochodzenie surowców jest przypisywane poszczególnym rodzajom tworzyw na podstawie certyfikowanego bilansu masy, a w badaniu porównywano elastyczne wielowarstwowe opakowania z takimi samymi opakowaniami wytwarzanymi z surowców kopalnych. Badaniu poddano także sztywne opakowanie mozzarelli wytwarzane z surowców kopalnych. Recenzentami badania było trzech niezależnych ekspertów.

- Dzięki przeprowadzonemu badaniu lepiej zrozumieliśmy oddziaływanie środowiskowe zarówno formatu opakowania, jak i źródła surowca w całym cyklu życiowym opakowania mozzarelli - powiedział Paul Neumann z działu New Business Development & Sustainability Polyamides Europe w BASF.

Parametry środowiskowe opakowania w dużej mierze zależą od jego formatu. Okazuje się, że opakowania złożone ze sztywnej tacki monopolipropylenowej i wieczka z wielowarstwowej folii mają największe potencjalne oddziaływanie środowiskowe niemal we wszystkich kategoriach w porównaniu z elastycznym opakowaniem wielowarstwowym. Takie ustalenia wskazują na możliwe korzyści ze stosowania elastycznych opakowań, do produkcji których zużywane jest znacznie mniej surowca, co przekłada się na mniej odpadów opakowaniowych.

- Wraz z naszymi partnerami Südpack i Sphera zbadaliśmy również stosowanie różnych zrównoważonych surowców w elastycznych wielowarstwowych opakowaniach do mozzarelli, w tym poliamidów Ultramid® Ccycled® BASF, wytwarzanych zrównoważonymi metodami z wykorzystaniem surowców pochodzących z chemicznego recyklingu, których zawartość jest ustalana według metody bilansu masy oraz Ultramid® BMBcert, czyli tworzywa wytwarzanego z surowców odnawialnych i łączonego z polietylenem - wyjaśnił Neumann.

Wyniki badań wskazują na możliwość znacznego zmniejszenia oddziaływania na środowisko, w tym zwłaszcza poprzez ograniczenie emisji CO2, w przypadku stosowania elastycznych wielowarstwowych opakowań z dużym udziałem surowców odnawialnych lub odzyskanych w drodze chemicznego recyklingu. Przeanalizowano także efekty stosowania różnych rozwiązań technicznych i metod, takich jak korzystanie z „zielonej” energii elektrycznej oraz recykling chemiczny i mechaniczny na zakończenie cyklu życia produktu.



BASFprzemysł opakowaniowyanaliza cyklu życia

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

20 lat w UE to dla polskiej chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie