Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA
REKLAMA

DuPont Nutrition & Health tworzy Clean Label Hub

2018-09-03

Firma DuPont Nutrition & Health ogłosiła rozszerzenie zespołu badawczo-rozwojowego, tworząc Clean Label Hub (tzw. centrum czystej etykiety) w swojej placówce w Brabrand w Danii. Skoncentruje się on na projektach dotyczących zdrowego odżywiania i oferty teksturantów, jako dodatków do żywności. Udoskonaleniu maja ulec zarówno same składniki, jak i procesy wytwórcze.

- W skład Clean Label Hub wejdą eksperci posiadający doświadczenie w tworzeniu produktów z tzw. czystą etykietą oraz w dziedzinie zrównoważonego rozwoju. Ścisła współpraca z innymi zespołami projektowymi umożliwi szybkie wprowadzenie nowych produktów na rynek i przyczyni się do ulepszenia pracy nad całym procesem wytwórczym. Koncepcja „czystej etykiety” polega na tworzeniu żywności ze składników znanych i chętnie konsumowanych przez klientów, z szacunkiem do Ziemi i jej zasobów naturalnych. Wiele produktów należących do kategorii czystej etykiety już teraz jest tworzona w oparciu o nasze składniki, ale potencjał innowacyjny jest olbrzymi. Możemy wykorzystywać więcej surowców naturalnych i tworzyć składniki niezbędne do utrzymania zrównoważonej diety, równocześnie zapewniając konsumentom korzyści zdrowotne – mówi Gerard Lynch, kierownik zespołu badawczo-rozwojowego Systems & Texturants, Emulsifiers & Sweeteners.

Firma DuPont Nutrition & Health poinformowała też, że poszukuje naukowców i techników do pracy nad wynalezieniem sposobów na przekszałcenie trwałych surowców naturalnych w rozwiązania z dziedziny czystej etykiety, bez utraty walorów smakowych, tekstury i wartości odżywczych. 

Zespół zajmujący się teksturantami ma rozpocząć prace na początku 2019 r. Jego członkowie będą mieli możliwość zmierzenia się z projektami, których celem będzie zapewnienie tekstury i stabilności dla wielu zastosowań spożywczych. Możliwość wykorzystania szerokiego dostępu do surowców naturalnych i ich przetwarzania – od owoców i warzyw, przez wodorosty i bromatologię – daje firmie DuPont Nutrition & Health ogromne możliwości doskonalenia składników funkcjonalnych.


badania i rozwójDuPont Nutrition & Health

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

REKLAMA
REKLAMA

WięcejW obiektywie