2018-09-03
Firma DuPont Nutrition & Health ogłosiła rozszerzenie zespołu badawczo-rozwojowego, tworząc Clean Label Hub (tzw. centrum czystej etykiety) w swojej placówce w Brabrand w Danii. Skoncentruje się on na projektach dotyczących zdrowego odżywiania i oferty teksturantów, jako dodatków do żywności. Udoskonaleniu maja ulec zarówno same składniki, jak i procesy wytwórcze.
- W skład Clean Label Hub wejdą eksperci posiadający doświadczenie w tworzeniu produktów z tzw. czystą etykietą oraz w dziedzinie zrównoważonego rozwoju. Ścisła współpraca z innymi zespołami projektowymi umożliwi szybkie wprowadzenie nowych produktów na rynek i przyczyni się do ulepszenia pracy nad całym procesem wytwórczym. Koncepcja „czystej etykiety” polega na tworzeniu żywności ze składników znanych i chętnie konsumowanych przez klientów, z szacunkiem do Ziemi i jej zasobów naturalnych. Wiele produktów należących do kategorii czystej etykiety już teraz jest tworzona w oparciu o nasze składniki, ale potencjał innowacyjny jest olbrzymi. Możemy wykorzystywać więcej surowców naturalnych i tworzyć składniki niezbędne do utrzymania zrównoważonej diety, równocześnie zapewniając konsumentom korzyści zdrowotne – mówi Gerard Lynch, kierownik zespołu badawczo-rozwojowego Systems & Texturants, Emulsifiers & Sweeteners.
Firma DuPont Nutrition & Health poinformowała też, że poszukuje naukowców i techników do pracy nad wynalezieniem sposobów na przekszałcenie trwałych surowców naturalnych w rozwiązania z dziedziny czystej etykiety, bez utraty walorów smakowych, tekstury i wartości odżywczych.
Zespół zajmujący się teksturantami ma rozpocząć prace na początku 2019 r. Jego członkowie będą mieli możliwość zmierzenia się z projektami, których celem będzie zapewnienie tekstury i stabilności dla wielu zastosowań spożywczych. Możliwość wykorzystania szerokiego dostępu do surowców naturalnych i ich przetwarzania – od owoców i warzyw, przez wodorosty i bromatologię – daje firmie DuPont Nutrition & Health ogromne możliwości doskonalenia składników funkcjonalnych.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 5/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 3/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
PCI Days – trzy dni współpracy, inspirujących spotkań i wyznaczania nowych standardów w branży
VI edycja Targów Pharma & Cosmetic Industry Trade Fair odbyła się w dniach 11-13 czerwca 2025...
Konferencja Przemysłu Kosmetycznego – bardzo duży sukces inauguracyjnej odsłony
28 maja br. odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowej Konferencji Przemysłu Kosmetycznego. Organizatorem...
Konferencja Przemysłu Detergentowego: trendy, legislacja, surowce – moc wiedzy w jednym miejscu
27 maja br. odbyła się 14. edycja Międzynarodowej Konferencji Przemysłu Detergentowego. Wydarzenie...
Targi in-cosmetics Global areną kosmetycznych nowości
Targi in-cosmetics Global 2025, które odbyły się w dniach 8–10 kwietnia w Amsterdamie,...