Data publikacji: 2018-07-04
DuPont Nutrition & Health stworzył nowe kultury bakterii. To odpowiedź na potrzeby produkcyjne i jakościowe dla przemysłowych wytwórców sera.
DuPont Nutrition & Health zaprezentował nowy produkt z linii DuPont Danisco o nazwie Choozit Swift 600. Jest to najnowsza propozycja z linii produktów Choozit, dostępnej na rynkach amerykańskich i europejskich. Ta gama kultur starterowych to rozwiązanie dla działających na przemysłową skalę producentów serów do pizzy oraz serów z masy parzonej. Kultury bakterii wykazują odporność na działanie bakteriofagów oraz na zmiany zachodzące w mleku czy środowisku zakładu serowarskiego. W porównaniu do innych dostępnych na rynku kultur bakterii, charakteryzują się szybkim i stałym tempem zakwaszania oraz zapewniają bardziej jednolitą teksturę, co pozwala na szybszą produkcję serów do pizzy.
– Podczas gdy nasi konkurenci oferują bakterie starterowe pozwalające na jedną lub dwie rotacje kultur, to nasze pozwalają na wykonanie aż sześciu rotacji. Gwarantuje to na tyle spójną i sprawną produkcję, że wytwórcy sera do pizzy oraz serów typu „pasta filata” mogą nastawić bakterie starterowe, a potem bez obaw przejść do kolejnych etapów procesu produkcyjnego. Taka rotacja kultur starterowych eliminuje opóźnienia w produkcji, jednocześnie pozwalając zakładom pracować szybciej bez negatywnych konsekwencji dla tekstury i jakości produktu końcowego. Obecnie wielu producentów sera, aby osiągnąć pożądany rezultat, dostosowuje tempo i warunki przetwórstwa, wykorzystując kultury serowarskie oferowane przez konkurencję. Jednak te decyzje mogą negatywnie wpłynąć na konsystencję produkowanego sera w zakresie wilgoci, która jest niezbędna do wytworzenia sera odpowiadającego zapotrzebowaniu. Produkty Choozit Swift 600 zostały opracowane, by zapewnić rezultaty zgodne z normami bezpieczeństwa, a także jednolite i bezpieczne zakwaszanie. Pomoże to wytwórcom przedłużyć okres przydatności do spożycia i poprawić funkcjonalność produktów, niwelując jednocześnie ryzyko spadku jakości – ocenia Brian Bartholomew z koncernu DuPont Nutrition & Health.
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Kongres "Polska Chemia" w formule online
W 2020 r. Kongres "Polska Chemia" odbył się formule online. Polska Izba Przemysłu Chemicznego, kierując się...
Targi Packaging Innovations przyniosły szansę branży opakowaniowej, by się spotkać
W 2020 r. branża opakowaniowa miała niewiele okazji do targowych spotkań.
Targi Plastpol 2020 w cieniu pandemii
W Kielcach pomimo pandemii koronawirusa odbyły się zaplanowane pierwotnie na maj targi Plastpol.
Budma barometrem polskiego budownictwa
Międzynarodowe Targi Budownictwa i Architektury Budma od wielu lat stanowią miejsce, w którym można...