Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

DuPont Nutrition & Health: nowe kultury bakterii

Data publikacji: 2018-07-04

DuPont Nutrition & Health stworzył nowe kultury bakterii. To odpowiedź na potrzeby produkcyjne i jakościowe dla przemysłowych wytwórców sera.

DuPont Nutrition & Health zaprezentował nowy produkt z linii DuPont Danisco o nazwie Choozit Swift 600. Jest to najnowsza propozycja z linii produktów Choozit, dostępnej na rynkach amerykańskich i europejskich. Ta gama kultur starterowych to rozwiązanie dla działających na przemysłową skalę producentów serów do pizzy oraz serów z masy parzonej. Kultury bakterii wykazują odporność na działanie bakteriofagów oraz na zmiany zachodzące w mleku czy środowisku zakładu serowarskiego. W porównaniu do innych dostępnych na rynku kultur bakterii, charakteryzują się szybkim i stałym tempem zakwaszania oraz zapewniają bardziej jednolitą teksturę, co pozwala na szybszą produkcję serów do pizzy.

– Podczas gdy nasi konkurenci oferują bakterie starterowe pozwalające na jedną lub dwie rotacje kultur, to nasze pozwalają na wykonanie aż sześciu rotacji. Gwarantuje to na tyle spójną i sprawną produkcję, że wytwórcy sera do pizzy oraz serów typu „pasta filata” mogą nastawić bakterie starterowe, a potem bez obaw przejść do kolejnych etapów procesu produkcyjnego. Taka rotacja kultur starterowych eliminuje opóźnienia w produkcji, jednocześnie pozwalając zakładom pracować szybciej bez negatywnych konsekwencji dla tekstury i jakości produktu końcowego. Obecnie wielu producentów sera, aby osiągnąć pożądany rezultat, dostosowuje tempo i warunki przetwórstwa, wykorzystując kultury serowarskie oferowane przez konkurencję. Jednak te decyzje mogą negatywnie wpłynąć na konsystencję produkowanego sera w zakresie wilgoci, która jest niezbędna do wytworzenia sera odpowiadającego zapotrzebowaniu. Produkty Choozit Swift 600 zostały opracowane, by zapewnić rezultaty zgodne z normami bezpieczeństwa, a także jednolite i bezpieczne zakwaszanie. Pomoże to wytwórcom przedłużyć okres przydatności do spożycia i poprawić funkcjonalność produktów, niwelując jednocześnie ryzyko spadku jakości – ocenia Brian Bartholomew z koncernu DuPont Nutrition & Health.


DuPont

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Co jest obecnie największym wyzwaniem dla polskich firm chemicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie