2025-02-13 / Autor: Magdalena Korol 1,2, Elżbieta Sikora 1; 1. Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki, 2. Grupa Azoty Zakłady Azotowe „Puławy” SA
Dezynfekcja jest niezbędnym elementem w walce z zakażeniami wywoływanymi przez różnego rodzaju mikroorganizmy: wirusy, bakterie czy grzyby. Według Centers for Disease Control (CDC), dezynfekcja to proces, który redukuje większość lub wszystkie drobnoustroje chorobotwórcze, z wyjątkiem spor drobnoustrojów, na obiektach nieożywionych w celu zapobiegania zakażeniu. Celem dezynfekcji jest eliminacja lub zredukowanie liczby mikroorganizmów do takiego poziomu, że przedmiot dezynfekcji nie będzie już dłużej źródłem zakażenia.
Metody dezynfekcji
Proces dezynfekcji może być przeprowadzany różnymi metodami: fizyczną, chemiczną i termiczno-chemiczną.
W dezynfekcji termicznej wykorzystywana jest woda, para wodna lub suche powietrze o podwyższonej temperaturze, dezaktywacja drobnoustrojów następuje poprzez działanie ciepła. W takim procesie, jeżeli odpowiednia temperatura jest utrzymywana w określonym czasie, to nastąpi spodziewany efekt, czyli uzyskamy wymagany poziom redukcji liczby mikroorganizmów. Do głównych zalet tej metody zaliczamy: brak toksyczności, dostępność oraz możliwość monitorowania procesu. Dezynfekcja termiczna jest często stosowana w szpitalach, gabinetach weterynaryjnych, klinikach dentystycznych i domach opieki.
Dezynfekcja termiczno-chemiczna jest połączeniem działania środków chemicznych oraz podwyższonej temperatury (najczęściej w zakresie 50-70 °C. Często stosowana do dezynfekcji tekstyliów, sprzętu wrażliwego na działanie wysokiej temperatury.
Dezynfekcja chemiczna polega na zastosowaniu szerokiej gamy związków chemicznych (biocydów) o różnych właściwościach i sposobach działania. Mechanizm działania przeciwdrobnoustrojowego związany jest z charakterem chemicznym biocydów. Do najbardziej popularnych grup substancji aktywnych stosowanych w preparatach o działaniu dezynfekującym należą: alkohole (alkohol etylowy, alkohol izopropylowy i n-propylowy), chlorowcopochodne (podchloryn sodu, ditlenek chloru), aldehydy (formaldehyd, aldehyd glutarowy), kwas nadoctowy, sole czwartorzędowych zasad amoniowych czy nadtlenek wodoru. Komercyjnie dostępne preparaty dezynfekcyjne mogą zawierać jedną substancję czynną lub ich mieszaninę, co zwiększa zakres działania i skuteczność preparatu. Celem użycia środków chemicznych jest przede wszystkim dezynfekcja powierzchni, narzędzi i rąk. W przypadku pomieszczeń może być stosowana dezynfekcja fumigacyjna, czyli zamgławianie pomieszczeń mgłą zawierającą substancję aktywną lub dezynfekcja poprzez ozonowanie.
"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 1/2025
20.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Legislacja, trendy i surowce: X edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej
3 grudnia 2024 r. odbyła się w Warszawie 10. edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej. W...
Marki własne w Kielcach
6 i 7 listopada br. do Targów Kielce na Targi Marek Własnych przyjechali przedstawiciele sektora marek...
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...