Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA
REKLAMA

Czy kwas poliglutaminowy może być alternatywą kwasu hialuronowego?

2024-03-20  / Autor: Dominika Dąbrowska-Wisłocka1,2, Olga Zavyalova1,2; 1 Katedra Technologii Chemicznej Środków Leczniczych, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu); 2 OnkoLABS sp. z o.o. – producent kosmetyków

W kontakcie z wodą, kwas hialuronowy zawarty w kosmetykach zwiększa swoją objętość, co wpływa na tworzenie lepkiej matrycy żelowej wypełniającej przestrzenie pomiędzy komórkami skóry. Przyczynia się to do utrzymywania właściwego poziomu nawilżenia w górnych warstwach komórek naskórka, poprawia elastyczność, jędrność, zapewnia miękkość skóry, a także przyspiesza procesy regeneracyjne. Wszystkie wymienione elementy zwiększają poczucie komfortu oraz wpływają na zredukowanie widoczności oznak starzenia się skóry.

Kwas poliglutaminowy – alternatywa kwasu hialuronowego?

Kwas poliglutaminowy jest niekiedy określany jako alternatywa dla kwasu hialuronowego. Ze względu na jego nieimmunogenność, nietoksyczność, biokompatybilność i bardzo dobrą zdolność do przyciągania cząsteczek wody, opracowano wiele form materiałów, które znalazły zastosowanie nie tylko w kosmetologii, ale również w medycynie, farmacji lub przemyśle spożywczym.

Kwas poliglutaminowy (INCI: Polyglutamic Acid) został zidentyfikowany przez kilka niezależnych grup badawczych w latach 20. i 30. XX wieku. Jest wytwarzany przez szczepy bakterii Bacillus subtilis, izolowane ze sfermentowanych produktów sojowych. Wśród naturalnych źródeł kwasu poliglutaminowego wyszczególnia się śluz natto oraz chungkookjang, produkty spożywcze  wytwarzane przez fermentację soi wywodzące się z kuchni azjatyckiej (Japonia – natto, Korea – chungkookjang). Chemicznie jest to polimer kwasu glutaminowego, czyli aminokwasu o charakterze kwasowym. Składa się z podwójnych jednostek kwasu L-glutaminowego lub D-glutaminowego, bądź połączenia ich obu. Zawiera wiązania amidowe pomiędzy grupą anionową kwasu glutaminowego a grupą karboksylową kolejnego kwasu glutaminowego. Występuje w dwóch izoformach: jako kwas α-poliglutaminowy oraz kwas γ-poliglutaminowy. Różnią się one metodą wytwarzania. Kwas α-poliglutaminowy wytwarzany jest na drodze syntezy chemicznej, natomiast kwas γ-poliglutaminowy – fermentacji.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2024

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


kosmetykiprzemysł kosmetycznypielęgnacjakwas poliglutaminowykwas hialuronowy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejSklep

Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych

95.00 zł

Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków

94.00 zł

Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych

78.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 2/2025

Nowość!Dostęp online

20.00 zł

"Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2025

Nowość!Dostęp online

30.00 zł

Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania

108.00 zł

Bilety - XIV Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Detergentowego

Nowość!

639.60 zł

Bilety - I Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Kosmetycznego

Nowość!

639.60 zł

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA
REKLAMA

WięcejW obiektywie