2024-03-20 / Autor: Dominika Dąbrowska-Wisłocka1,2, Olga Zavyalova1,2; 1 Katedra Technologii Chemicznej Środków Leczniczych, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu); 2 OnkoLABS sp. z o.o. – producent kosmetyków
W kontakcie z wodą, kwas hialuronowy zawarty w kosmetykach zwiększa swoją objętość, co wpływa na tworzenie lepkiej matrycy żelowej wypełniającej przestrzenie pomiędzy komórkami skóry. Przyczynia się to do utrzymywania właściwego poziomu nawilżenia w górnych warstwach komórek naskórka, poprawia elastyczność, jędrność, zapewnia miękkość skóry, a także przyspiesza procesy regeneracyjne. Wszystkie wymienione elementy zwiększają poczucie komfortu oraz wpływają na zredukowanie widoczności oznak starzenia się skóry.
Kwas poliglutaminowy – alternatywa kwasu hialuronowego?
Kwas poliglutaminowy jest niekiedy określany jako alternatywa dla kwasu hialuronowego. Ze względu na jego nieimmunogenność, nietoksyczność, biokompatybilność i bardzo dobrą zdolność do przyciągania cząsteczek wody, opracowano wiele form materiałów, które znalazły zastosowanie nie tylko w kosmetologii, ale również w medycynie, farmacji lub przemyśle spożywczym.
Kwas poliglutaminowy (INCI: Polyglutamic Acid) został zidentyfikowany przez kilka niezależnych grup badawczych w latach 20. i 30. XX wieku. Jest wytwarzany przez szczepy bakterii Bacillus subtilis, izolowane ze sfermentowanych produktów sojowych. Wśród naturalnych źródeł kwasu poliglutaminowego wyszczególnia się śluz natto oraz chungkookjang, produkty spożywcze wytwarzane przez fermentację soi wywodzące się z kuchni azjatyckiej (Japonia – natto, Korea – chungkookjang). Chemicznie jest to polimer kwasu glutaminowego, czyli aminokwasu o charakterze kwasowym. Składa się z podwójnych jednostek kwasu L-glutaminowego lub D-glutaminowego, bądź połączenia ich obu. Zawiera wiązania amidowe pomiędzy grupą anionową kwasu glutaminowego a grupą karboksylową kolejnego kwasu glutaminowego. Występuje w dwóch izoformach: jako kwas α-poliglutaminowy oraz kwas γ-poliglutaminowy. Różnią się one metodą wytwarzania. Kwas α-poliglutaminowy wytwarzany jest na drodze syntezy chemicznej, natomiast kwas γ-poliglutaminowy – fermentacji.

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...