2024-04-08
Polecamy ciekawą branżową literaturę. To książka "Surowce i formy kosmetyczne. Tom 3” Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania"
Autorką książki jest Beata Domagalska, absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej i dwukrotna stypendystka MEN za osiągnięcia badawcze oraz w nauce. Od 2000 roku doktor nauk chemicznych, a przez kolejne lata pracownik naukowo – dydaktyczny na Wydziale Chemii Politechniki Wrocławskiej oraz od 2009 r. w Wyższej Szkole Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia. Od 2018 r. wykładowca Podyplomowej Szkoły Medycyny Estetycznej Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. Obecnie prowadzi własną działalność w ramach której organizuje szkolenia z zakresu chemii kosmetycznej i wyrobów chemii gospodarczej oraz projektuje i optymalizuje nowe receptury kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej.
Książka prezentuje emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Jest wprowadzeniem do recepturowania i stanowi swoiste kompendium wiedzy na temat form stosowanych w kosmetyce oraz podstaw recepturowania produktów kosmetycznych. Może być o tyle przydatna i interesująca, że chemia kosmetyczna, jako dziedzina nieustannie rozwijająca się, wykorzystuje rozmaite formy, począwszy od roztworów, żeli, zawiesin, emulsji, aż po piany i aerozole. Dlatego też poznanie tych wszystkich zagadnień oznacza ważny krok na drodze poszerzania własnych kompetencji zawodowych. Zrozumienie fizykochemii poszczególnych układów jest kluczowe zarówno dla procesu ich projektowania oraz stabilizacji, jak i otrzymywania produktów kosmetycznych.
Najważniejsze zagadnienia podjęte w pracy to:
Wprowadzenie do recepturowania:
Analiza potrzeb i wymagań
Dobór formy i surowców
Optymalizacja receptury
Ocena parametrów fizykochemicznych kosmetyków
Ocena parametrów użytkowych kosmetyków
Efektywność działania kosmetyku – metody aparaturowe
Właściwości sensoryczne
Fizykochemia form kosmetycznych
Roztwory
Otrzymywanie roztworów
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe roztworów
Hydrożele i oleożele
Otrzymywanie żeli
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe żeli
Roztwory micelarne i mikroemulsje
Otrzymywanie roztworów micelarnych i mikroemulsji
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe mikroemulsji:
Układy ciekłokrystaliczne
Liposomy
Otrzymywanie liposomów
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe liposomów
Emulsje
Dobór emulgatora surfaktantowego
Sposób otrzymywania emulsji
Właściwości emulsji W/O i O/W
Zawiesiny
Otrzymywanie zawiesin
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe zawiesin
Piany i piany stałe
Otrzymywanie pian
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe pian
Aerozole
Dystrybucja książki odbywa się przez portal chemiaibiznes.com.pl
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 5/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 3/2024
30.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...
Workshops&Networking PIPC „Cyfrowa i Bezpieczna Chemia” – podsumowanie II edycji
19-20 września 2024 r. w Hotelu Novotel City West w Krakowie odbyło się wydarzenie Polskiej Izby Przemysłu...
Wpływ zmian legislacyjnych na strategię rozwoju produktu
W Warszawie odbyła się konferencja „Wpływ zmian legislacyjnych na strategię rozwoju produktu – o...