Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Ciekawa lektura: Surowce i formy kosmetyczne. Tom 3

2024-04-08

Polecamy ciekawą branżową literaturę. To książka "Surowce i formy kosmetyczne. Tom 3” Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania"

Autorką książki jest Beata Domagalska, absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej i dwukrotna stypendystka MEN za osiągnięcia badawcze oraz w nauce. Od 2000 roku doktor nauk chemicznych, a przez kolejne lata pracownik naukowo – dydaktyczny na Wydziale Chemii Politechniki Wrocławskiej oraz od 2009 r. w Wyższej Szkole Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia. Od 2018  r. wykładowca Podyplomowej Szkoły Medycyny Estetycznej Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. Obecnie prowadzi własną działalność w ramach której organizuje szkolenia z zakresu chemii kosmetycznej i wyrobów chemii gospodarczej oraz projektuje i optymalizuje nowe receptury kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej. 

Książka prezentuje emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Jest wprowadzeniem do recepturowania i stanowi swoiste kompendium wiedzy na temat form stosowanych w kosmetyce oraz podstaw recepturowania produktów kosmetycznych. Może być o tyle przydatna i interesująca, że chemia kosmetyczna, jako dziedzina nieustannie rozwijająca się, wykorzystuje rozmaite formy, począwszy od roztworów, żeli, zawiesin, emulsji, aż po piany i aerozole. Dlatego też poznanie tych wszystkich zagadnień oznacza ważny krok na drodze poszerzania własnych kompetencji zawodowych. Zrozumienie fizykochemii poszczególnych układów jest kluczowe zarówno dla procesu ich projektowania oraz stabilizacji, jak i otrzymywania produktów kosmetycznych.

Najważniejsze zagadnienia podjęte w pracy to: 

Wprowadzenie do recepturowania:
Analiza potrzeb i wymagań
Dobór formy i surowców
Optymalizacja receptury
Ocena parametrów fizykochemicznych kosmetyków
Ocena parametrów użytkowych kosmetyków
Efektywność działania kosmetyku – metody aparaturowe
Właściwości sensoryczne
Fizykochemia form kosmetycznych
Roztwory
Otrzymywanie roztworów
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe roztworów
Hydrożele i oleożele
Otrzymywanie żeli
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe żeli
Roztwory micelarne i mikroemulsje
Otrzymywanie roztworów micelarnych i mikroemulsji

Właściwości fizykochemiczne i użytkowe mikroemulsji:
Układy ciekłokrystaliczne
Liposomy
Otrzymywanie liposomów
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe liposomów
Emulsje
Dobór emulgatora surfaktantowego
Sposób otrzymywania emulsji
Właściwości emulsji W/O i O/W
Zawiesiny
Otrzymywanie zawiesin
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe zawiesin
Piany i piany stałe
Otrzymywanie pian
Właściwości fizykochemiczne i użytkowe pian
Aerozole

Dystrybucja książki odbywa się przez portal chemiaibiznes.com.pl

Więcej informacji tutaj


przemysł kosmetycznybadania i rozwój

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

20 lat w UE to dla polskiej chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie