Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Chemia techniczna dla konserwacji powierzchni maszyn

2020-10-21

Przedstawiciele firmy Würth Polska przekonują, iż konserwacja powierzchni i maszyn produkcyjnych w przemyśle spożywczym wymaga sięgania po specjalistyczne produkty chemii technicznej, które są zgodne ze standardami NSF.

W branży spożywczej utrzymanie ruchu oraz związane z nim serwisowanie, remonty czy przeglądy maszyn wymagają stosowania odpowiednich preparatów. Od doboru środków zależy nie tylko efektywność produkcji, ale przede wszystkim bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Używana do konserwacji urządzeń chemia techniczna może mieć incydentalny kontakt z przetwarzaną żywnością, dlatego tak ważne jest, aby spełniała rygorystyczne wymagania i nie zagrażała zdrowiu.

Wyznaczaniem standardów oraz opiniowaniem produktów używanych w zakładach produkujących żywność zajmuje się Międzynarodowa Fundacja Sanitarna, która współpracuje ze Światową Organizacją Zdrowia. Fundacja sprawdza skład i właściwości preparatów chemii technicznej, a te które spełnią surowe normy technologiczne i jakościowe mogą posługiwać się oznakowaniem NSF. Preparat, który przejdzie restrykcyjną procedurę i zostanie pozytywnie zweryfikowany zostaje zarejestrowany i wpisany na listę jako środek niestwarzający zagrożenia w zakresie bezpieczeństwa żywności, ochrony środowiska i zdrowia publicznego. Lista weryfikowana jest minimum raz do roku. Działania Międzynarodowej Fundacji Sanitarnej mają na celu zabezpieczanie ludzkiego zdrowia, wody, pożywienia, dóbr konsumpcyjnych oraz dbałość o środowisko naturalne.

Na chemię techniczną, która pomaga w konserwacja powierzchni i maszyn produkcyjnych w przemyśle spożywczym składają się m.in. preparaty do utrzymania czystości, ochrony antykorozyjnej, renowacji i pielęgnacji maszyn, a także środki uszczelniające oraz kleje.

Bliżej o specyfice poszczególnych produktów opowiadają przedstawiciele firmy Würth Polska, która zajmuje się dystrybucją tego typu asortymentu.

W swojej ofercie posiada m.in specjalistyczne preparaty do usuwania zanieczyszczeń i smarów z urządzeń w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym oraz w zastosowaniach, gdzie użycie łatwopalnych środków czyszczących nie jest zalecane. Produkty takie usuwają oleje, skorupy żywiczne i osad silikonowy. Sprawdzają się podczas prac montażowych i konserwacyjnych. Nie zawierają acetonu, AOX i silikonu.

Pomocne w omawianym pracach są również bezrozpuszczalnikowe smary o bardzo wysokiej przyczepności z dodatkiem PTFE, do elementów maszyn, w których przetwarza lub przechowuje się żywność. Produkty takie przeznaczone są do smarowania i konserwacji wszystkich ruchomych, metalowych części urządzeń, takich jak m.in. koła zębate, przeguby, zawiasy, łożyska, śruby.

W przemyśle spożywczym w ramach konserwacji maszyn sprawdzają się ponadto smary HHS. Są to wodoodporne i syntetyczne preparaty o dobrej przyczepności i doskonałych właściwościach penetrujących. Smary przeznaczone są do użytku w trudno dostępnych miejscach. Nie zawierają kwasów, żywic, silikonu oraz związków AOX. Można ich używać w miejscach przetwarzania i przechowywania żywności.

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejSklep

Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych

95.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 5/2024

Nowość!Dostęp online

30.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 4/2024

Dostęp online

30.00 zł

"Kosmetyki i Detergenty" nr 3/2024

Nowość!Dostęp online

30.00 zł

Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków

94.00 zł

Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych

78.00 zł

Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania

Nowość!

108.00 zł

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy Grupa Azoty ponownie stanie się zyskowna w przeciągu kolejnych 12 miesięcy?

Zobacz wyniki

REKLAMA
REKLAMA

WięcejW obiektywie