Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Branża spożywcza podstawą rozwoju rynku dodatków chemicznych do powlekania opakowań

2018-10-24  / Autor: Anna Jarosik

W najbliższych latach nastąpi wzrost globalnego rynku dodatków chemicznych wykorzystywanych w procesie powlekania opakowań, m.in. dodatków o funkcji antypoślizgowej, antystatycznej, przeciwmgielnej, przeciwblokującej, przeciwdrobnoustrojowej.

Na przywołaną kategorię dodatków składają się preparaty na bazie wody, rozpuszczalników oraz proszku. Substancje te wykorzystywane są w procesie powlekania opakowań do żywności, w służbie zdrowia i w segmencie konsumenckim. Przewiduje się, że globalny rynek dodatków chemicznych do powlekania opakowań wzrośnie z obecnego stanu 688 mln dolarów do poziomu 874 mln dolarów w 2023 r. Skumulowany roczny wskaźnik wzrostu (CAGR) powinien utrzymać się na poziomie 4,9%.

Obawy dotyczące bezpieczeństwa ekologicznego zachęcają producentów do rozwijania innowacyjnych technologii, jeśli chodzi o procesy powlekania opakowań. Procesy takie wymagają jednak mniejszej ilości zasobów i zapewniają lepszą ochronę pakowanych produktów.

Szacuje się, że segment antyblokowy ma obecnie największy udział w globalnym rynku dodatków do powlekania opakowań.

Segment związany z powlekaniem opakowań do żywności jest najszybciej rozwijającym się pod względem aplikacyjnym na globalnym rynku dodatków do powlekania. Dodatki do powlekania opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym poprawiają właściwości materiałów opakowaniowych, zapobiegając jednocześnie psuciu się towarów żywnościowych oraz przedłużają okres przydatności większości z nich.

Analizując typy dodatków powlekających zauważa się, że preparaty na bazie wody są szeroko stosowane do wytwarzania elastycznych powłok opakowaniowych, w celu zmaksymalizowania efektywności takich funkcji, jak kontrola poślizgu i zapobieganie blokowaniu. Rosnące zapotrzebowanie na dodatki poślizgowe i dodatki zapobiegające blokowaniu w takich zastosowaniach, jak pakowanie żywności, opakowania przemysłowe i opakowania konsumenckie, napędza rozwój rynku dodatków do powlekania opakowań.

Wśród głównych graczy aktywie działających na tym rynku wyróżniamy firmy Croda International; BASF; Clariant; Lonza Group; 3M Company; Arkema Group; Evonik Industries i Solvay.


przemysł opakowaniowy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy warunki pogodowe wpływają na działalność Twojej firmy?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie