Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Branża spożywcza i kosmetyczna korzystają z masła shea

Data publikacji: 2019-05-13 / Autor: Anna Jarosik

Globalny rynek dla masła shea rośnie w tempie 5,2%, by za 10 lat osiągnąć wartość 3,57 mld dolarów.

Owoce shea to niedrzewny produkt leśny, który pochodzi z ekosystemów znajdujących się w półpustynnych regionach Afryki Zachodniej. Masło shea to naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej pochodzący z ziaren owoców afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa. Masło shea znajduje zastosowanie jako alternatywa dla oleju roślinnego, m.in. w przetwórstwie spożywczym, produkcji kosmetyków i farmaceutyków.

Kluczowymi czynnikami stymulującymi wzrost rynku są m.in. rosnące zapotrzebowanie na alternatywne względem masła kakaowego surowce wykorzystywane w czekoladzie i słodyczach, jak też wzrost znaczenia masła shea w wyrobach spożywczych i w produkcji napojów.

Preferencje dla masła shea, jako alternatywy dla oleju roślinnego zamiast stosunkowo drogiego masła kakaowego, stają się coraz powszechniejsze.

Masło kakaowe stosuje się w czekoladach i wyrobach cukierniczych jako źródło tłuszczu. Zapotrzebowanie na masło kakaowe rośnie wraz ze wzrostem zapotrzebowania na czekoladki i słodycze. Jednakże od pewnego czasu obserwuje się gwałtowny wzrost ceny masła kakaowego. Taka sytuacja zmusza producentów wyrobów czekoladowych i cukierniczych do wyboru alternatyw. Z tego względu masło shea jest coraz chętniej wybieranym produktem zastępczym dla masła kakaowego.

Masło shea jest również wykorzystywane jako surowiec do produkcji margaryn i tłuszczy dla produktów piekarniczych. Margaryna to faktycznie masło, ale na bazie oleju roślinnego i wody. Proces wytwarzanie margaryny wymaga stałych tłuszczów. W związku z tym producenci wykorzystali proces uwodornienia do utwardzania oleju roślinnego. Jednakże uwodornienie oleju roślinnego powoduje wytwarzanie tranu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza dotyczy to dolegliwości sercowo-naczyniowych. Skłania to producentów do stosowania masła shea do przetwarzania margaryn i tłuszczów.

Również firmy kosmetyczne zaczęły coraz mocniej wykorzystywać moc masła shea, aby osiągnąć poziom dywersyfikacji produktowej. Rosnąca świadomość konsumencka dotycząca stosowania produktów, które zapewniają wiele korzyści i właściwości odżywczych dla osiągnięcia doskonałej skóry i ciała, zwiększa zapotrzebowanie na masło shea w branży kosmetyków i środków higieny osobistej.

Obecnie masło shea stosuje się głównie w produktach do pielęgnacji skóry, włosów, w kosmetykach kolorowych, w olejkach dla niemowląt, płynach do mycia. Masło shea działa jak składnik bioaktywny, zmiękczający i surfaktant.

Nierafinowane masło shea jest stosowane jako składnik w kremach przeciwzmarszczkowych ze względu na swe właściwości nawilżające i lecznicze. Masło shea leczy schorzenia skóry, tj. zmarszczki, przebarwienia, trądzik i wypryski, a także sprawia, że skóra staje się gładka i lśniąca. Poza tym jest stosowane w celu zapobiegania powstawaniu ciemnych plam i wiotczenia skóry, dzięki czemu jest istotnym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych.


przemysł kosmetycznymasło shea

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Co jest obecnie największym wyzwaniem dla polskich firm chemicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie