Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Biotyna na bazie fermentacji: nowy projekt firm Wacker i Biosyntia

Wacker Chemie

2022-01-20

Duńska firma biotechnologiczna Biosyntia i Wacker Group z siedzibą w Monachium ogłosiły podpisanie umowy na opracowanie procesu produkcji biotyny na bazie fermentacji. Długofalowe partnerstwo ma na celu udostępnienie biotyny opartej na fermentacji do pełnego zakresu zastosowań jako zrównoważonej, niechemicznej alternatywy. Produkcja biotyny odbywać się będzie w Europie.

Biotyna, znana również jako witamina B7, jest koenzymem metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przypisuje biotynie działanie prozdrowotne. Przykładowo biotyna przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu makroskładników odżywczych, a także do utrzymania prawidłowej jakości skóry i włosów. Popyt na biotynę, która jest również stosowana jako suplement diety, gwałtownie rośnie – napędzany przez megatrendy dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia. Według WackerChemie można się spodziewać około 10% wzrostu popytu w nadchodzących latach. Oczekuje się, że w 2026 roku światowy rynek biotyny osiągnie wielkość 376 milionów dolarów. Obecnie dostępna na rynku biotyna jest wytwarzana syntetycznie z nieodnawialnych produktów petrochemicznych.

Wacker i Biosyntia wspólnie opracują wielkoskalowy proces produkcji biotyny, oparty na zrównoważonej fermentacji. Firmy przeznaczają znaczne środki na badania i rozwój w ramach wieloletniego programu, który będzie opierał się na wiodącej na świecie technologii biotynowej Biosyntia. Do produkcji fermentacyjnej będą wykorzystywane wyłącznie surowce roślinne.

- Rośnie zapotrzebowanie na bardziej naturalne produkty, a wraz z nim potrzeba stosowania przez firmy składników, które są zrównoważone. Produkcja aktywnych składników w wyniku zaawansowanej fermentacji to przyszłość produkcji - mówi Martin Plambech, dyrektor generalny firmy Biosyntia.

Biotyna ma szeroki zakres zastosowań w żywności i napojach, żywieniu niemowląt, nutraceutykach, karmach dla zwierząt, paszach dla zwierząt, farmaceutykach i kosmetykach.

- Dzięki biotynie opartej na fermentacji chcemy zaoferować klientom niechemiczną, zrównoważoną alternatywę – komentuje Susanne Leonhartsberger, prezes Wacker Biosolutions, działu nauk przyrodniczych firmy Wacker.

Firma Biosyntia jest uznawana za światowego lidera w opracowywaniu procesów fermentacji do produkcji wyselekcjonowanych małych cząsteczek. Posiada zastrzeżoną platformę technologii mikrobiologicznej, na której buduje szybko rozwijającą się sieć aktywnych składników dla branży kosmetycznej i żywieniowej. Wacker wnosi do partnerstwa duże doświadczenie w opracowywaniu procesów biotechnologicznych i fermentacji na skalę przemysłową. Firma posiada również głębokie zrozumienie wymagań i przepisów przemysłu spożywczego i nutraceutycznego. Wacker oferuje tutaj szerokie portfolio, w tym L-cysteinę na bazie fermentacji oraz rozwiązania do formułowania skutecznych suplementów diety.


Wacker ChemieBiosyntiabiotynabiotechnologia

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejSklep

"CiB. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" nr 1/2022

Nowość!Dostęp online

25.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 3/2022

Nowość!Dostęp online

35.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 2/2022

Dostęp online

35.00 zł

Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych

Nowość!

95.00 zł

Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków

94.00 zł

Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych

Nowość!

78.00 zł

Bilety - XI Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Chemii Gospodarczej

Nowość!

479.70 zł

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy rezygnacja z rosyjskiej ropy i gazu to dobre rozwiązanie?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie