2022-01-20
Duńska firma biotechnologiczna Biosyntia i Wacker Group z siedzibą w Monachium ogłosiły podpisanie umowy na opracowanie procesu produkcji biotyny na bazie fermentacji. Długofalowe partnerstwo ma na celu udostępnienie biotyny opartej na fermentacji do pełnego zakresu zastosowań jako zrównoważonej, niechemicznej alternatywy. Produkcja biotyny odbywać się będzie w Europie.
Biotyna, znana również jako witamina B7, jest koenzymem metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przypisuje biotynie działanie prozdrowotne. Przykładowo biotyna przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu makroskładników odżywczych, a także do utrzymania prawidłowej jakości skóry i włosów. Popyt na biotynę, która jest również stosowana jako suplement diety, gwałtownie rośnie – napędzany przez megatrendy dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia. Według WackerChemie można się spodziewać około 10% wzrostu popytu w nadchodzących latach. Oczekuje się, że w 2026 roku światowy rynek biotyny osiągnie wielkość 376 milionów dolarów. Obecnie dostępna na rynku biotyna jest wytwarzana syntetycznie z nieodnawialnych produktów petrochemicznych.
Wacker i Biosyntia wspólnie opracują wielkoskalowy proces produkcji biotyny, oparty na zrównoważonej fermentacji. Firmy przeznaczają znaczne środki na badania i rozwój w ramach wieloletniego programu, który będzie opierał się na wiodącej na świecie technologii biotynowej Biosyntia. Do produkcji fermentacyjnej będą wykorzystywane wyłącznie surowce roślinne.
- Rośnie zapotrzebowanie na bardziej naturalne produkty, a wraz z nim potrzeba stosowania przez firmy składników, które są zrównoważone. Produkcja aktywnych składników w wyniku zaawansowanej fermentacji to przyszłość produkcji - mówi Martin Plambech, dyrektor generalny firmy Biosyntia.
Biotyna ma szeroki zakres zastosowań w żywności i napojach, żywieniu niemowląt, nutraceutykach, karmach dla zwierząt, paszach dla zwierząt, farmaceutykach i kosmetykach.
- Dzięki biotynie opartej na fermentacji chcemy zaoferować klientom niechemiczną, zrównoważoną alternatywę – komentuje Susanne Leonhartsberger, prezes Wacker Biosolutions, działu nauk przyrodniczych firmy Wacker.
Firma Biosyntia jest uznawana za światowego lidera w opracowywaniu procesów fermentacji do produkcji wyselekcjonowanych małych cząsteczek. Posiada zastrzeżoną platformę technologii mikrobiologicznej, na której buduje szybko rozwijającą się sieć aktywnych składników dla branży kosmetycznej i żywieniowej. Wacker wnosi do partnerstwa duże doświadczenie w opracowywaniu procesów biotechnologicznych i fermentacji na skalę przemysłową. Firma posiada również głębokie zrozumienie wymagań i przepisów przemysłu spożywczego i nutraceutycznego. Wacker oferuje tutaj szerokie portfolio, w tym L-cysteinę na bazie fermentacji oraz rozwiązania do formułowania skutecznych suplementów diety.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...