Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Bezpieczne obchodzenie się z enzymami stosowanymi w detergentach

2021-08-17  / Autor: Wytyczne opracowane przez Grupę Roboczą ds. Enzymów w A.I.S.E. (forum współpracy producentów enzymów z branżą detergentów i środków czystości)

Technologia enzymatyczna jest doskonałym rozwiązaniem wykorzystywanym w detergentach. Przyczynia się do zrównoważonego rozwoju, pozwalając zmniejszyć zużycie energii podczas prania i skutecznie usuwać określone zabrudzenia. Kluczowe znaczenie ma jednak bezpieczne obchodzenie się z enzymami, ponieważ wdychane w stanie surowym mogą powodować alergię wziewną, podobnie jak inne alergeny, np. pyłki roślin, roztocza czy sierść zwierząt.

Grupa Robocza ds. Enzymów w A.I.S.E. opracowała szereg narzędzi wspierających przedsiębiorstwa w bezpiecznym stosowaniu enzymów. Choć narzędzia te są skierowane głównie do podmiotów działających w branży detergentowej, ich podstawowe zasady mają zastosowanie także w innych obszarach, w których używane są enzymy, a działania podejmowane przez ekspertów od samego początku istnienia Grupy mają na celu ułatwienie bezpiecznego obchodzenia się z tymi składnikami.

Czym jest enzym?

Enzym jest katalizatorem biologicznym, który może przyspieszać przebieg różnych procesów biologicznych. Przykładowo, podczas prania enzymy przyspieszają działanie surfaktantów. Produkty enzymatyczne są wytwarzane przez mikroorganizmy w procesach fermentacji. Enzymy są białkami i łatwo ulegają biodegradacji w otaczającym środowisku. Głównymi surowcami wykorzystywanymi w produkcji enzymów są skrobia i cukier pochodzące z rolnictwa.

Enzymy rozkładają zabrudzenia na mniejsze fragmenty, które są następnie usuwane. Zmniejszenie cząstek ułatwia eliminację plam z powierzchni pranych tkanin. W procesie prania poszczególne enzymy oddziałują na określone rodzaje zabrudzeń. Przykładowo, amylaza skutecznie usuwa plamy o wysokiej zawartości skrobi (ryż,sosy itp.). Lipazy umożliwiają pozbywanie się tłustych zabrudzeń (z masła i olejów roślinnych), a proteazy celują w plamy o wysokiej zawartości białka (krew i jaja). Mannanazy są wykorzystywane do usuwania plam zawierających mannan (lody i jogurty), natomiast celulazy skutecznie usuwają wystające końcówki włókien w tkaninach bawełnianych, ograniczając ich blaknięcie i powstawanie zmechaceń („kulkowanie”) podczas noszenia i prania.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" nr 2/2021

"Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


enzymydetergentychemia gospodarczaA.I.S.E.

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy ceny energii mają wpływ na działalność Twojej firmy?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie