2021-08-17 / Autor: Wytyczne opracowane przez Grupę Roboczą ds. Enzymów w A.I.S.E. (forum współpracy producentów enzymów z branżą detergentów i środków czystości)
Technologia enzymatyczna jest doskonałym rozwiązaniem wykorzystywanym w detergentach. Przyczynia się do zrównoważonego rozwoju, pozwalając zmniejszyć zużycie energii podczas prania i skutecznie usuwać określone zabrudzenia. Kluczowe znaczenie ma jednak bezpieczne obchodzenie się z enzymami, ponieważ wdychane w stanie surowym mogą powodować alergię wziewną, podobnie jak inne alergeny, np. pyłki roślin, roztocza czy sierść zwierząt.
Grupa Robocza ds. Enzymów w A.I.S.E. opracowała szereg narzędzi wspierających przedsiębiorstwa w bezpiecznym stosowaniu enzymów. Choć narzędzia te są skierowane głównie do podmiotów działających w branży detergentowej, ich podstawowe zasady mają zastosowanie także w innych obszarach, w których używane są enzymy, a działania podejmowane przez ekspertów od samego początku istnienia Grupy mają na celu ułatwienie bezpiecznego obchodzenia się z tymi składnikami.
Czym jest enzym?
Enzym jest katalizatorem biologicznym, który może przyspieszać przebieg różnych procesów biologicznych. Przykładowo, podczas prania enzymy przyspieszają działanie surfaktantów. Produkty enzymatyczne są wytwarzane przez mikroorganizmy w procesach fermentacji. Enzymy są białkami i łatwo ulegają biodegradacji w otaczającym środowisku. Głównymi surowcami wykorzystywanymi w produkcji enzymów są skrobia i cukier pochodzące z rolnictwa.
Enzymy rozkładają zabrudzenia na mniejsze fragmenty, które są następnie usuwane. Zmniejszenie cząstek ułatwia eliminację plam z powierzchni pranych tkanin. W procesie prania poszczególne enzymy oddziałują na określone rodzaje zabrudzeń. Przykładowo, amylaza skutecznie usuwa plamy o wysokiej zawartości skrobi (ryż,sosy itp.). Lipazy umożliwiają pozbywanie się tłustych zabrudzeń (z masła i olejów roślinnych), a proteazy celują w plamy o wysokiej zawartości białka (krew i jaja). Mannanazy są wykorzystywane do usuwania plam zawierających mannan (lody i jogurty), natomiast celulazy skutecznie usuwają wystające końcówki włókien w tkaninach bawełnianych, ograniczając ich blaknięcie i powstawanie zmechaceń („kulkowanie”) podczas noszenia i prania.
"Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 1/2025
20.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Legislacja, trendy i surowce: X edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej
3 grudnia 2024 r. odbyła się w Warszawie 10. edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej. W...
Marki własne w Kielcach
6 i 7 listopada br. do Targów Kielce na Targi Marek Własnych przyjechali przedstawiciele sektora marek...
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...