Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Bezpieczeństwo żywnościowe zagrożone przez wysokie ceny gazu i nawozów?

2022-10-04

Fertilizers Europe, europejska organizacja zrzeszająca producentów nawozów, informuje o ryzyku załamania się bezpieczeństwa żywnościowego w Europie. W Polsce sytuacja na razie wydaje się być bezpieczna.

Rosnące w górę ceny gazu doprowadziły do ograniczenia lub zaprzestania produkcji w większości przedsiębiorstw nawozowych w Europie. Przy kosztach gazu ziemnego 8-10 razy wyższych w Europie w porównaniu z USA, a nawet wyższych w porównaniu z innymi ośrodkami przemysłu nawozowego, europejscy producenci nie są w stanie konkurować na rynku krajowym i globalnym. Aby przywrócić produkcję nawozów, potrzebne są – w ocenie Fertilizers Europe - pilne i zdecydowane działania z poziomu UE w zakresie zarządzania kryzysowego. Ma to kluczowe znaczenie dla zapewnienia strategicznej autonomii UE w zakresie nawozów i zapewnienia długoterminowego bezpieczeństwa żywnościowego Europy.

- Europejski przemysł nawozowy stoi w obliczu bezprecedensowego kryzysu, w którym ceny gazu wzrosły o ponad 1000% w porównaniu z poziomem sprzed roku. Branża znajduje się w pełnym kryzysie, ponieważ europejski rynek gazu załamał się. Rekordowo wysokie ceny gazu ziemnego, które stanowią 90% zmiennych kosztów produkcji w branży, uniemożliwiają konkurowanie europejskim producentom. W rezultacie ograniczono ponad 70% europejskich zdolności produkcyjnych. Jeśli sytuacja się utrzyma, obawiamy się, że ucierpią również pozostali producenci w łańcuchu żywnościowym – powiedział Jacob Hansen, dyrektor generalny Fertilizers Europe.

Fertilizers Europe wzywa więc instytucje europejskie i państwa członkowskie UE do podjęcia natychmiastowych działań w celu uniknięcia kryzysu energetycznego i nawozowego.

- Obecny kryzys błaga o szybkie i zdecydowane działania ze strony unijnych i krajowych decydentów politycznych i to zarówno na rynku energii, jak i nawozów. Należy przyjrzeć się rynkowi gazu, aby sprostać dzisiejszym wyzwaniom, wesprzeć krajowy przemysł i przywrócić zaufanie do rynku. Decydenci powinni również poważnie rozważyć politykę zarządzania kryzysowego dla przemysłu nawozowego, aby zminimalizować długoterminowe konsekwencje dla bezpieczeństwa żywnościowego UE. Odejścia od uzależnienia od rosyjskich dostaw energii i surowców nie można osiągnąć poprzez zamykanie zakładów i przenoszenie miejsc pracy poza Europę. Potrzebna jest zatem pilna korekta obecnej polityki gazowej, aby zaradzić temu bardzo poważnemu kryzysowi. Europa potrzebuje silnego krajowego przemysłu nawozowego do dalszej produkcji żywności, a w dłuższej perspektywie do rozwoju europejskiej gospodarki wodorowej z wykorzystaniem zielonego amoniaku dostarczanego przez przemysł nawozowy – komentuje Jacob Hansen.

Temat bezpieczeństwa żywnościowego podejmują także polskie władze. 

- Krajowe bezpieczeństwo żywnościowe zależy od fizycznego i ekonomicznego dostępu do żywności całej ludności danego kraju, zarówno w okresie krótkim, jak i długim, przy czym żywotność musi spełniać wymagania jakościowe i zdrowotne. Bezpieczeństwo żywnościowe najczęściej mierzy się poprzez pomiar samowystarczalności żywnościowej kraju, tj. produkowanie w kraju całości lub większości potrzebnej żywności. Najczęściej pomiaru tego dokonuje się za pomocą salda bilansu handlowego artykułami rolnospożywczymi. Polska ma dobre warunki naturalne do produkcji rolniczej i jest w stanie wyprodukować więcej żywności niż tylko na własne potrzeby. Umożliwia to przeznaczenie części produktów na eksport. Potwierdzają to dane o wielkości produkcji oraz zużycia podstawowych surowców rolnych, które wskazują, że Polska jest krajem nadwyżkowym w zakresie produkcji żywności. Od 2004 r. obserwowana jest wzrostowa tendencja w eksporcie towarów rolno - spożywczych z Polski. W tym czasie jego wartość wzrosła ponad siedmiokrotnie. W 2021 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła rekordowy poziom 37,4 mld euro, o 9% wyższy niż rok wcześniej. Wzrost eksportu był wynikiem utrzymującego się popytu na polskie produkty, które pomimo rosnących cen w drugiej połowie 2021 r. były konkurencyjne na rynku międzynarodowym. Trend ten jest kontynuowany również w tym roku. Z ostatnich dostępnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że w pierwszym półroczu 2022 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych z Polski osiągnęła poziom 21,9 mld euro, to jest o 23,6% wyższy niż w porównywalnym okresie rok wcześniej. Kolejnym warunkiem bezpieczeństwa żywnościowego jest dostępność ekonomiczna żywności. Ceny żywności w lipcu br. były wyższe niż rok wcześniej o 15,9%. Ekonomiczna dostępność żywności w Polsce, mimo wzrostu jej cen, pozostaje na stabilnym poziomie, dzięki wzrostowi poziomu płac w kraju oraz wprowadzonym przez rząd tarczom antyinflacyjnym mającym wspierać mniej zamożne gospodarstwa domowe w obliczu intensywnego wzrostu cen towarów i usług. W celu wsparcia polskich rolników, którzy odczuli skutki wzrostu kosztów nawozów, spowodowanego obecnym kryzysem geopolitycznym i związanymi z nim sankcjami, rząd Rzeczpospolitej Polskiej opracował program pomocowy o wartości 836 mln euro, przeznaczony na wsparcie sektora rolnego w kontekście inwazji Rosji na Ukrainę. Producenci rolni, którzy złożyli wniosek o przyznanie płatności w rozumieniu przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego w 2022 r. mogli ubiegać się o pomoc na dofinansowanie zakupu nawozów mineralnych, w tym azotowych – komentuje Lech Kołakowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Fertilizers Europegaz ziemnynawozy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejSklep

Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych

95.00 zł

Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków

94.00 zł

Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych

78.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 1/2025

Nowość!Dostęp online

20.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 6/2024

Dostęp online

30.00 zł

"Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2025

Nowość!Dostęp online

30.00 zł

"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024

Dostęp online

30.00 zł

Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania

108.00 zł

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA
REKLAMA

WięcejW obiektywie