Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Beta-karoteny coraz bardziej potrzebne

2019-02-11  / Autor: Anna Jarosik

Światowy rynek beta-karotenu czeka dynamiczny rozwój z uwagi na coraz liczniejsze zastosowania tej substancji w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Beta-karoteny są naturalnie występującymi organicznymi substancjami chemicznymi odpowiedzialnymi za czerwonawo-żółty kolor w roślinach. Ze względu na ich naturalnie występujący kolor są stosowane jako barwniki spożywcze m.in. w ramach produkcji napojów, wyrobów cukierniczych i pakowanych produktów spożywczych. Beta-karoteny w dużych ilościach są pozyskiwane ze źródeł roślinnych (z owoców, warzyw, alg i grzybów), zwierzęcych oraz z mikroorganizmów. W ten sposób zaspokajają nieustannie rosnące zapotrzebowanie na środki barwiące stosowane w wielu zastosowaniach końcowych. Beta-karoteny są ponadto związkami bogatymi w składniki odżywcze i przeciwutleniające, co generuje popyt na nie ze strony branży farmaceutycznej. Ponieważ beta-karoteny są naturalnie występującym retinolem, dlatego podczas procesu trawienia przekształcane są w witaminę A. To dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie na beta-karoteny w żywności funkcjonalnej i przy przetwarzaniu pasz. Dodatkowo ze względu na wysokie stężenie przeciwutleniaczy i witaminy A, beta-karoteny znajdują również zastosowanie w kosmetykach naturalnych i syntetycznych.

Rosnące wykorzystanie beta-karotenu, m.in. w opracowywaniu naturalnych barw dla produktów spożywczych i napojów znacząco zwiększyło jego popularność wśród konsumentów. Poza produkcją żywności i napojów, beta-karoteny zyskują ogromne zainteresowanie u producentów suplementów diety. Ze względu na rosnące zapotrzebowanie wśród konsumentów na kosmetyki ekologiczne i naturalne, producenci i ‘projektanci’ takich produktów zaczęli stosować beta-karoten jako kluczowy składnik wielu kosmetyków i produktów do pielęgnacji ciała. W ostatnim czasie naturalne beta-karoteny zostały wprowadzone do kosmetyków organicznych. W związku z tym oczekuje się, że pojawią się nowe produkty z naturalnymi składnikami, tj. beta-karoten, który ma przyczynić się do wzrostu globalnego rynku beta-karotenu. W Europie beta-karoten jest najbardziej korzystnym barwnikiem stosowanym w przemyśle spożywczym.

Beta-karoteny są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym i stanowią w nim naturalne źródło koloru, który do oferty produktowej wprowadza różne odcienie czerwieni, żółci i pomarańczy. Ze względu na pojawiające się zapotrzebowanie na naturalne składniki i dodatki, przemysł spożywczy wprowadził beta-karoteny jako standardowy środek barwiący w takich produktach, jak słodycze czy sosy.

Co więcej, jako prekursor witaminy A (prowitamina witaminy A) beta-karoten jest dość często wykorzystywany jako ważny składnik wzmacniający stosowany w żywności funkcjonalnej (przetworzone ziarna, ekstrakty owocowe, puree i inne). Oczekuje się, że zwiększanie konsumpcji beta-karotenu jako składnika funkcjonalnego będzie napędzać rynek beta-karotenu pod względem wartości i wolumenu.

Jako związek organiczny beta-karoten ma coraz większe zastosowanie w opracowywaniu leków i w procesie przetwarzania leków nośnikowych. Ponadto beta-karoteny są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniające, które leczą stres oksydacyjny i poprawiają funkcje poznawcze. Konkretnie te właściwości w ciągu ostatniej dekady stworzyły ogromne zapotrzebowanie na beta-karoteny wśród twórców i producentów leków wzmacniających funkcje poznawcze, tzw. leków nootropowych (chodzi przede wszystkim o poprawę pamięci, kreatywności lub motywacji). Tak więc farmaceutyczne spożycie beta-karotenu jest jednym z silnych czynników napędzających wzrost globalnego rynku beta-karotenu. Dodatkowo ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne beta-karoteny minimalizują ryzyko cukrzycy.

Przeprowadzono badania związane z dietetycznym przyjmowaniem beta-karotenów i ryzykiem cukrzycy typu 2, tj. cukrzycy insulinoniezależnej. Jedno z takich badań ujawniło, że osoby stosujące dietę zawierającą beta-karoteny i alfa-karoteny wykazują zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2 wśród ogólnie zdrowych mężczyzn i kobiet.


beta-karoteny

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Średnia ocen 1/5 na podstawie 1 głosów.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy ceny energii mają wpływ na działalność Twojej firmy?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie