2021-07-04 / Autor: Agnieszka Machul-Żwirbla, Justyna Kupczewska, Anna Bułat, Weronika Ponikiewska, Prolab Sp. z o.o. Sp. komandytowa
Skażenie mikrobiologiczne może odbyć się przez bezpośredni kontakt skóry człowieka z kosmetykiem czy detergentem. W celu zminimalizowania ryzyka kontaminacji produktu na etapie jego wytwarzania przeprowadza się monitoring czystości mikrobiologicznej środowiska produkcyjnego. Może on obejmować analizę czystości linii produkcyjnych, powierzchni roboczych, powietrza czy odzieży ochronnej i dłoni personelu. Stosowanie i przechowywanie produktów kosmetycznych i detergentowych w podwyższonej temperaturze i wilgotności również może przyczyniać się do wzrostu drobnoustrojów. Produktami o zwiększonym ryzyku zakażenia są: balsamy, toniki, kosmetyki aplikowane w okolicach oczu, produkty przeznaczone dla dzieci i kosmetyki naturalne. Natomiast do kosmetyków o niskim ryzyku mikrobiologicznym można zaliczyć: peelingi (pH ≤ 3), produkty do prostowania włosów (pH ≥ 10), produkty o niskiej aktywności wody i wysokiej temperaturze procesu, np. szminki, balsamy do ust, prasowane pudry. W celu uniknięcia zanieczyszczenia produktu po opuszczeniu linii produkcyjnej stosowane są odpowiednie substancje konserwujące, których skuteczność określana jest w teście konserwacji. Wyjątkiem są preparaty o niskim ryzyku zanieczyszczenia mikrobiologicznego, których właściwości ograniczają możliwość zakażenia.
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącym produktów kosmetycznych, raport bezpieczeństwa kosmetyku będący podstawą do wprowadzenia go na rynek krajów Unii Europejskiej powinien zawierać informacje dotyczące jakości mikrobiologicznej produktu kosmetycznego, a także wyniki testu konserwacji. Dodatkowo dokument ten wymaga wdrożenia i postępowania w trakcie wytwarzania kosmetyków zgodnie z Dobrymi Praktykami Produkcyjnymi (GMP).
"Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 1/2025
20.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
Bilety - XIV Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Detergentowego
639.60 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Legislacja, trendy i surowce: X edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej
3 grudnia 2024 r. odbyła się w Warszawie 10. edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej. W...
Marki własne w Kielcach
6 i 7 listopada br. do Targów Kielce na Targi Marek Własnych przyjechali przedstawiciele sektora marek...
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...