Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Badania mikrobiologiczne kosmetyków i detergentów

2021-07-04  / Autor: Agnieszka Machul-Żwirbla, Justyna Kupczewska, Anna Bułat, Weronika Ponikiewska, Prolab Sp. z o.o. Sp. komandytowa

Skażenie mikrobiologiczne może odbyć się przez bezpośredni kontakt skóry człowieka z kosmetykiem czy detergentem. W celu zminimalizowania ryzyka kontaminacji produktu na etapie jego wytwarzania przeprowadza się monitoring czystości mikrobiologicznej środowiska produkcyjnego. Może on obejmować analizę czystości linii produkcyjnych, powierzchni roboczych, powietrza czy odzieży ochronnej i dłoni personelu. Stosowanie i przechowywanie produktów kosmetycznych i detergentowych w podwyższonej temperaturze i wilgotności również może przyczyniać się do wzrostu drobnoustrojów. Produktami o zwiększonym ryzyku zakażenia są: balsamy, toniki, kosmetyki aplikowane w okolicach oczu, produkty przeznaczone dla dzieci i kosmetyki naturalne. Natomiast do kosmetyków o niskim ryzyku mikrobiologicznym można zaliczyć: peelingi (pH ≤ 3), produkty do prostowania włosów (pH ≥ 10), produkty o niskiej aktywności wody i wysokiej temperaturze procesu, np. szminki, balsamy do ust, prasowane pudry. W celu uniknięcia zanieczyszczenia produktu po opuszczeniu linii produkcyjnej stosowane są odpowiednie substancje konserwujące, których skuteczność określana jest w teście konserwacji. Wyjątkiem są preparaty o niskim ryzyku zanieczyszczenia mikrobiologicznego, których właściwości ograniczają możliwość zakażenia.

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącym produktów kosmetycznych, raport bezpieczeństwa kosmetyku będący podstawą do wprowadzenia go na rynek krajów Unii Europejskiej powinien zawierać informacje dotyczące jakości mikrobiologicznej produktu kosmetycznego, a także wyniki testu konserwacji. Dodatkowo dokument ten wymaga wdrożenia i postępowania w trakcie wytwarzania kosmetyków zgodnie z Dobrymi Praktykami Produkcyjnymi (GMP).


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" nr 2/2021

"Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


badania mikrobiologicznemikrobiologiakosmetykidetergentyprzemysł detergentowychemia gospodarcza

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie