Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Badania mikrobiologiczne kosmetyków i detergentów

2021-07-04  / Autor: Agnieszka Machul-Żwirbla, Justyna Kupczewska, Anna Bułat, Weronika Ponikiewska, Prolab Sp. z o.o. Sp. komandytowa

Badania mikrobiologiczne kosmetyków i detergentów są przeprowadzane w celu potwierdzenia, czy wprowadzany na rynek produkt jest bezpieczny, tj. nie zagraża życiu i zdrowiu konsumentów.

Kosmetyki i detergenty mogą ulec zanieczyszczeniu przez chorobotwórcze mikroorganizmy na każdym etapie wytwarzania, począwszy od pozyskania surowca, przez główny proces technologiczny, aż do użytkowania. Wynika to z faktu, że większość produktów z tej kategorii zawiera wodę, która jest doskonałym środowiskiem dla wzrostu i rozwoju drobnoustrojów. Od producentów wymaga się zatem zachowania odpowiednich procedur i standardów wytwarzania kosmetyków i detergentów. Badania czystości mikrobiologicznej surowców i wyrobów gotowych oraz testy konserwacji (testy obciążeniowe) są kluczowymi badaniami mikrobiologicznymi wykonywanymi dla tych produktów.

Kontaminacja mikrobiologiczna kosmetyku czy detergentu może nastąpić zarówno na etapie jego produkcji (zakażenie pierwotne), jak i w trakcie użytkowania (zakażenie wtórne). Głównym źródłem zanieczyszczeń jest woda, powietrze, gleba, personel, a także sam surowiec. Dodatkowo czystość mikrobiologiczna produktów uwarunkowana jest ich właściwościami fizykochemicznymi, materiałem opakowaniowym, warunkami przechowywania i stosowania. Do głównych bakterii powodujących zanieczyszczenia z gleby, wód i surowca zalicza się bakterie z rodziny Enterobacteriaceae oraz rodzaje: Bacillus spp., Clostridium spp., Pseudomonas spp., Proteus spp., a także drożdże i pleśnie. Mikrokoki, gronkowce i paciorkowce są z kolei najczęściej występującymi mikroorganizmami pochodzącymi od personelu pracującego przy produkcji. Mikroflora skóry człowieka może stanowić źródło zakażenia mikroorganizmami. Gruczoły łojowe, potowe, szczeliny czy zagłębienia w skórze są miejscami, w których bytują i namnażają się drobnoustroje.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" nr 2/2021

"Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


badania mikrobiologicznemikrobiologiakosmetykidetergentyprzemysł detergentowychemia gospodarcza

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie