Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Amoniak ma szansę zmienić proces produkcji stali

2024-01-09

Czy amoniak ma szansę stać się środkiem redukującym, który sprawi, że produkcja stali będzie bardziej zrównoważona? W ocenie niemieckich naukowców jest to wykonale.

Przemysł stalowy jest jednym z największych emitentów CO2 na świecie. Dzieje się tak głównie na skutek topienia zachodzącego w wielkich piecach. W procesie tym węgiel stosuje się jako środek redukujący do ekstrakcji żelaza z rudy żelaza. Niemiecki zespół badawczy z Instytutu Badań nad Żelazem Maxa Plancka postrzega amoniak jako obiecującą alternatywę dla środków redukujących pochodzących z paliw kopalnych.

Kiedy firmy dążą do bardziej ekologicznej produkcji stali, zwykle opierają się na wodorze zamiast na węglu. Zielony wodór jest rzadkością, a jego transport jest również złożony i energochłonny. Z drugiej strony amoniak jest tańszy i bardziej energooszczędny w transporcie, a także można go wytwarzać w sposób ekologiczny. Wcześniej sądzono, że przed użyciem w wielkim piecu należy go rozłożyć na wodór i azot. Obecnie badania pokazują, że około 98% rudy żelaza przekształca się w żelazo metaliczne, gdy jest ona wprowadzana bezpośrednio do wielkiego pieca. Jest to możliwe, ponieważ wodór zawarty w cząsteczce oddziela się automatycznie w temperaturach gotowania stali. Jest zatem ogólnie dostępny i może zmniejszyć ogrzaną rudę żelaza. Daje to oszczędność kosztów na poziomie 18%. Wykorzystanie amoniaku jako nośnika wodoru mogłoby zatem ułatwić rozpoczęcie produkcji stali bardziej przyjaznej dla klimatu.


amoniakbadania i rozwójstal

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejSklep

Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych

95.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 5/2024

Nowość!Dostęp online

30.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 4/2024

Dostęp online

30.00 zł

"Kosmetyki i Detergenty" nr 3/2024

Nowość!Dostęp online

30.00 zł

Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków

94.00 zł

Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych

78.00 zł

Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania

Nowość!

108.00 zł

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy Grupa Azoty ponownie stanie się zyskowna w przeciągu kolejnych 12 miesięcy?

Zobacz wyniki

REKLAMA
REKLAMA

WięcejW obiektywie