2018-10-24 / Autor: Anna Kuczyńska, APN Cosmetics
Konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na składniki zawarte w produktach, szczególnie te definiowane jako naturalne.
Niejednokrotnie też szukają informacji na ich temat, co czasami prowadzi do błędnych wniosków wysnuwanych na podstawie nierzetelnych informacji publikowanych w internecie. Konserwantom przypisuje się wiele niekorzystnych cech, takich jak wywoływanie alergii, podrażnień, a nawet działanie kancerogenne. Niektórzy twierdzą, że konserwanty są niebezpieczne dla kobiet w ciąży i dzieci.
Konserwanty i ich funkcje
Podatność kosmetyków na zakażenie drobnoustrojami zmusza do włączania do ich receptury substancji konserwujących. Kosmetyki na bazie wody, z dużą zawartością substancji aktywnych, ekstraktów i protein są doskonałą pożywką dla bakterii i grzybów. Już na etapie wytwarzania preparatu może być on narażony na zanieczyszczenia pierwotne, czyli takie, które mogą zdarzyć się podczas procesu produkcyjnego. Zanieczyszczenia wtórne powstają podczas codziennego użytkowania kosmetyku, na przykład przy kontakcie ze skórą, zanieczyszczeniami z powietrza lub środowiska, w którym przebywa produkt gotowy.
Zakażony kosmetyk może być źródłem wielu niekorzystnych dla zdrowia konsekwencji. Preparat może być pożywką dla bakterii, takich jak paciorkowce, gronkowce, laseczki, grzyby, pleśnie, które niosą ze sobą ryzyko miejscowych
zakażeń, zapaleń skóry. Złe zabezpieczenie kosmetyków do skóry szczególnie wrażliwej, np. do okolic oczu, może być powodem zapalenia spojówek, bądź ich owrzodzeń.
Destabilizacja masy produktu to kolejny ważny aspekt źle dobranego konserwantu lub jego braku. Zepsuty preparat zmienia swoje cechy sensoryczne: kolor, zapach, konsystencję. Mogą wytworzyć się pęcherzyki powietrza, a w wyniku fermentacji lub rozkładu amin zmianie może ulec także pH produktu.
Pożądane cechy konserwantu
Lista konserwantów dozwolonych do stosowania w preparatach kosmetycznych kurczy się ze względu na coraz to ostrzejsze ograniczenia i zakazy ich stosowania. Istotny jest także fakt, że konsumenci zasięgają wiedzy i porad z różnych, nie zawsze rzetelnych źródeł, gdzie często są niesłusznie demonizowane poszczególne konserwanty. Dotyczy to głównie parabenów – skutecznych konserwantów, których dozowanie aktualnie jest ściśle kontrolowane.
Największe wątpliwości, co do bezpieczeństwa stosowania wzbudzają obecnie formaldehyd i jego donory, na przykład Methylisothiazolinone, DMDM Hydantoin czy Diazolidinyl Urea. Kontrowersje dotyczą też bardzo popularnego fenoksyetanolu, który jest szeroko i chętnie stosowany we wszystkich kategoriach preparatów kosmetycznych.
Dobry konserwant winien spełniać kilka podstawowych funkcji:
Każdy konserwant powinien być indywidualnie dostosowany do preparatu. Trzeba wziąć także pod uwagę skład kosmetyku, rodzaj i wielkość jego opakowania. Najmniej narażone na zakażenie są kosmetyki w opakowaniach airless, ze względu na małą styczność z potencjalnie zanieczyszczoną skórą. Najbardziej podatne na zakażenie są preparaty w słoikach – zakażenie może nastąpić po kontakcie ze skórą oraz jest większe prawdopodobieństwo zakażenia mikroorganizmami z powietrza.
Łagodne konserwanty
W kosmetyce naturalnej są dozwolone następujące konserwanty: alkohol benzylowy, oraz kwasy: benzoesowy, dehydrooctowy, salicylowy, sorbowy i sole tych kwasów. Są to substancje uważane za łagodne i bezpieczne dla środowiska.
CAŁY ARTYKUŁ ZNAJDĄ PAŃSTWO W NR 3/2018 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024
30.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Legislacja, trendy i surowce: X edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej
3 grudnia 2024 r. odbyła się w Warszawie 10. edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej. W...
Marki własne w Kielcach
6 i 7 listopada br. do Targów Kielce na Targi Marek Własnych przyjechali przedstawiciele sektora marek...
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...