Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

7,3% wzrost na globalnym rynku witamin za sprawą witaminy C

2018-11-06  / Autor: Anna Jarosik

Witaminy B, E, D, C, A oraz K swoje podstawowe zastosowanie znajdują w produktach kierowanych do opieki zdrowotnej, żywności, napojów, pasz i do produktów higieny osobistej.

Według MarketsandMarkets INC, globalny rynek witamin wart jest 5,18 mld dolarów i wzrośnie do 2023 r. do poziomu 7,35 mld dolarów. Rynek napędzany jest przez rosnące zapotrzebowania na produkty funkcjonalne i wzbogacone o składniki odżywcze. Dotyczy to przede wszystkim produktów z grupy żywności przetworzonej, cechującej się mniejszą ilością korzystnych składników odżywczych i niedoborem witamin. Popularne staje się również wzmacnianie pasz składnikami odżywczymi i witaminami ze względu na dynamiczny wzrost spożycia mięsa i produktów mlecznych w skali świata.

Najpopularniejszym, pod względem stosowania, rodzajem witamin jest witamina C, która jednocześnie ma być najszybciej rozwijającym się segmentem w tempie 8,6% rocznie. Decydują o tym liczne korzyści zapewniane przez spożycie witaminy C, czyli m.in. szybsze gojenie się ran i zdrowe utrzymanie skóry, oczu i układu odpornościowego. W ten sposó witamina C znajduje wzięcie zarówno w produktach medycznych, jak i kosmetycznych i spożywczych.

Rynek witamin, według źródeł pochodzenia, zdominowany jest przez segment witamin syntetycznych. Są one chemicznie syntetyzowane i produkowane głównie z pochodnych smoły węglowej i ekstraktów ropy naftowej. Posiadają zdolność do pozostawania stabilnymi przez dłuższy czas. Są też preferowaną opcją z uwagi na porównywalnie niższe koszty produkcyjne w stosunku do naturalnie pozyskiwanych witamin.

Najwyższy udział w rynku witamin, pod względem geograficznym, przypada na Azję i Pacyfik.

Przedsiębiorstwa dominujące w branży to DSM; Glanbia; Archer Daniels Midland; BASF; Lonza Group; Vitablend Nederland; SternVitamin; Farbest-Tallman Foods Corporation; Watson; Zagro Singapore; The Wright Group; Rabar PTY; Bluestar Adisseo; Showa Denko oraz BTSA Biotecnologías Aplicadas.


witaminy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie