Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Retinol i bakuchiol – porównanie bezpieczeństwa

2021-05-12  / Autor: Joanna Fabrowska-Bala, właściciel Cosmetics Care

Razem z innymi retinoidami, w tym: octanem retinolu – INCI: Retinyl Acetate oraz palmitynianem retinolu – INCI: Retinyl Palmitate, retinol pełni funkcję witaminy A. Retinol powstaje w wątrobie z β-karotenu (prowitaminy A). Jest on niezbędny do prawidłowego wzrostu organizmu, utrzymania odpowiedniego stanu naskórka oraz błon śluzowych. Ponadto witamina A pełni kluczową funkcję w procesie widzenia. Wykazuje również pozytywny wpływ na regenerację skóry, a także procesy rogowacenia naskórka. Skutkiem niedoboru tej witaminy może być przesuszenie skóry, nadmierne rogowacenie naskórka, łamliwe włosy i paznokcie, upośledzenie czynności siatkówki, a nawet zahamowanie wzrostu. W pożywieniu witamina A występuje głównie w: tranie, maśle, żółtku jaj, serach, wątróbce, marchwi, dyni, owocach cytrusowych oraz zielonych warzywach.

Ponieważ retinol jest podatny na działanie światła i utlenianie, w kosmetyce najczęściej stosowane są jego estry – palmitynian lub octan retinolu, które są bardziej stabilne. Warto przypomnieć, że kwas retinowy i jego sole (tretynoina, tretinoina) znajdują się na liście substancji zakazanych w produktach kosmetycznych (załącznik II Rozporządzenia 1223/2009 z 30 listopada 2009 r. dotyczącego produktów kosmetycznych, pozycja 375). Pomimo, że jest to najbardziej efektywna forma witaminy A, tretinoina może powodować intensywne podrażnienie skóry, stąd jest dostępna tylko w formie preparatów dermatologicznych. Pozostałe pochodne witaminy A są szeroko stosowane jako składniki kosmetyczne, najczęściej w produktach przeciwzmarszczkowych, regenerujących, ochronnych, w tym: balsamach do ciała, kremach do rąk i twarzy. Substancje te wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwtrądzikowe, przeciwłuszczycowe, wygładzające, ujędrniające, rozjaśniające i nawilżające. Witamina A, nazywana witaminą młodości, stanowi jeden z najlepiej poznanych i najskuteczniejszych składników przeciwzmarszczkowych w kosmetyce. Mechanizm działania retinolu polega bowiem na stymulacji produkcji kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego w skórze. Substancja ta jest pomocna zarówno w przypadku skóry dojrzałej, ze zmianami wywołanymi procesami fotostarzenia, jak i trądzikowej. 


CAŁY ARTYKUŁ DOSTĘPNY JEST W NR 1/2021 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY  



retinolbakuchiolprzemysł kosmetycznykosmetykibezpieczeństwo

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie