Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA
REKLAMA

Recepturowanie detergentów

2022-09-28  / Autor: Paulina Ryś, technolog

Recepturowanie płynów do naczyń

Produkty do mycia naczyń powinny posiadać bardzo dobre właściwości myjące, wysoką zdolność emulgowania tłuszczów, dobrą pienistość oraz wydajność, a zarazem powinny spełniać wysokie wymagania, co do bezpieczeństwa ich stosowania ze względu na kontakt ze skórą.

Aby sprostać tym wymaganiom, płyny do mycia naczyń na ogół zawierają wysokie stężenia anionowych środków powierzchniowo czynnych (tj. SLES, alfa olefin, soli sodowych kwasu alkilobenzenosulfonowego), które mają bardzo dobre właściwości emulgujące i rozpuszczające zanieczyszczenia organiczne pochodzące z resztek jedzenia. Dodatkowo receptury wzbogaca się o surowce poprawiające pianotwórczość oraz stabilizujące pianę. Są to surfaktanty amfoteryczne oraz niejonowe, tj. alkiloamidopropylobetainy, dietanoloamid, etoksylowane alkohole, poliglukozydy alkilowe. W celu ochrony skóry recepturę wzbogaca się o takie składniki, jak gliceryna, ekstrakty roślinne, witaminy oraz utrzymuje się odpowiednią, neutralną dla skóry wartość pH. Niezmiernie ważną kwestią jest odpowiedni dobór konserwantu, który ma za zadanie zabezpieczyć produkt przed skażeniem mikrobiologicznym. Dobór konserwantu jest ograniczony nie tylko przez obowiązujące przepisy prawne, ale również wartości pH gotowego produktu i zastosowane w nim surowce. Kolejnym aspektem jest wygląd, czyli organoleptyka produktu: barwa, zapach, lepkość. Te parametry są w ogromnym stopniu kreowane przez konsumentów, którzy preferują gęste płyny o nutach zapachowych świeżych owoców. Bardzo istotnym elementem jest również klarowność produktu, którą uzyskuje się, stosując takie dodatki, jak mocznik czy kumenosulfonian sodu.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" nr 3/2022

"CiB. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


chemia gospodarczadetergentypłyny do mycia naczyńrecepturowanie

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA

WięcejW obiektywie