Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Astaksantyna – czerwony diament wśród przeciwutleniaczy

2024-04-25  / Autor: Elisabeth Willeit jest menadżerem rozwoju produktów i specjalistą do spraw regulacyjnych w BDI-BioLife Science. Jest absolwentką studiów na kierunku rozwój produktów i procesów spożywczych na uniwersytecie nauk stosowanych FH Joanneum. Ma również doświadczenie zawodowe w branży spożywczej. W BDI-BioLife Science pełni funkcję łącznika między działami sprzedaży, zarządzania jakością i rozwoju produktu. Zajmuje się także kwestiami regulacyjnymi w sektorach suplementów diety, kosmetyków i pasz dla zwierząt.

Gdy wolne rodniki atakują błony komórkowe, następuje aktywacja enzymów, które prowadzą do śmierci komórek, reakcji zapalnych i zmian w wyglądzie skóry (Schemat 1). Mogą także powodować zaburzenia w obrębie DNA i wyzwalać szereg szkodliwych procesów komórkowych i mutacji na skutek uszkodzenia struktury DNA. Wywołuje to reakcję łańcuchową skutkującą różnymi zmianami w poszczególnych warstwach skóry, m.in. niszczeniem kolagenu i innych cząsteczek, które są niezbędne dla utrzymania elastyczności skóry. Zaburza to naturalny proces odnowy i naprawy skóry oraz upośledza jej zdolność do pełnienia swoich funkcji.

W XXI wieku odnotowuje się wzrost narażenia skóry na szkodliwe warunki środowiskowe sprzyjające procesowi oksydacji (m.in. intensywne promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza, światło niebieskie). Skutkiem jest utrzymywanie się w skórze przewlekłego stanu zapalnego o niskim natężeniu. To z kolei nasila stopniową erozję struktury i funkcjonalności komórek w warstwie skóry właściwej. W rezultacie skóra staje się bardziej wrażliwa i podatna na uszkodzenia oksydacyjne, co przyspiesza proces przedwczesnego starzenia się. Zjawisko to określane jest jako „inflammaging”. Struktura i funkcjonalność tkanki skórnej zmieniają się również w sposób naturalny z wiekiem, a wraz z tym maleje zdolność skóry do ochrony przed stresem oksydacyjnym i optymalnego pełnienia przez nią różnorodnych funkcji. Zniszczona lub starzejąca się skóra jest przesuszona, zwiotczała i ziemista, ma głębokie zmarszczki i przebarwienia. Cechuje ją zwiększona transepidermalna utrata wody (TEWL) i zaburzenia bariery naskórkowej.

Aby zachować funkcjonalność skóry i chronić ją przed reaktywnymi formami tlenu i powiązanymi z nimi szlakami degeneracyjnymi, w preparatach kosmetycznych stosuje się szeroką gamę naturalnych i syntetycznych związków chemicznych. Do substancji powszechnie wykorzystywanych w preparatach kosmetycznych w charakterze składników, które pomagają zachować prawidłowy stan skóry i jej młodzieńczy, promienny wygląd, należą przeciwutleniacze.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2024

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykiastaksantynaprzeciwutlaniaczeskóra

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA

WięcejW obiektywie