Wiadomości - Chemia rolnicza - Ze świata

Wzmacniacze smaku najpopularniejszym składnikiem spożywczym

06.11.2018
Autor: Anna Jarosik

Firmy Cargill; Archer Daniels Midland Company; DowDuPont; BASF; Kerry Group; DSM; Tate & Lyle; Symrise; IFF; Döhler; Northwest Naturals LLC; GAT Foods oraz Firmenich to liderzy światowego rynku składników spożywczych.

Składniki spożywcze to m.in. wzmacniacze smaku; składniki wpływające na formę oraz teksturę żywności, składniki konserwujące i koloryzujące. Stosowane są m.in. w takich wyrobach, jak nabiał, napoje, wyroby piekarnicze i cukiernicze, przekąski i przystawki (zwykle słone) oraz mięso i produkty mięsne.

Zintegrowany globalny rynek składników kierowanych do produkcji żywności szacowany jest na 60,9 mld dolarów i do 2023 r. będzie rocznie wzrastać o 4,9%, tak iż za pięć lat osiągnie wartość 77,48 mld dolarów. Czynniki jego wzrostu to zwiększająca się konsumpcja przetworzonej żywności, świadomość na temat zachowania świeżości pożywienia.

W segmencie dominującą pozycję odgrywają wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, glutaminian monopotasowy i di-glutaminian wapnia). Są one stosowane w produkcji wyrobów mlecznych, napojów, produktów spożywczych i produktów mięsnych. Ich użycie ma na celu poprawienia smaku produktów spożywczych.

To segment związany z produkcją napojów ma obecnie największy udział w globalnym rynku zintegrowanych składników żywności. Rosnące spożycie soków owocowych, soków warzywnych i napojów energetycznych determinuje rozwój oferty w zakresie zintegrowanych składników żywności.

Wyświetlono: 358

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej