Nowości - Przemysł kosmetyczny ze świata

Wykorzystanie olejków eterycznych z mandarynki podtrzymywane przez branżę spożywczą i aromaterapię

06.05.2019
Autor: Anna Jarosik

Globalny rynek olejków eterycznych z mandarynki wart jest 188 mln dolarów i rośnie w tempie 3,9%.

W ostatnich dekadach wzrosło zapotrzebowanie na olejki eteryczne z mandarynki w produktach spożywczych i napojach. Powodem tego chęć uzyskiwania wyraźnych smaków w produktach spożywczych. Następuje także wzrost popytu na naturalne składniki kosmetyków i produktów do pielęgnacji ciała, co przyczynia się do popularyzacji olejku eterycznego z mandarynki z uwagi na jego przyjemny zapach.

Olejek eteryczny z mandarynki należy do rodziny cytrusowych olejków eterycznych, pozyskiwanych ze skórki mandarynki. Ma szerokie działanie prozdrowotne, m.in. na skórę i układ odpornościowy. Jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

W przemyśle spożywczym i w produkcji napojów, olejek eteryczny z mandarynki jest najczęściej stosowany w sokach pomarańczowych. Jest używany również w kosmetykach, w domowych odświeżaczach powietrza oraz w produktach aromaterapeutycznych i farmaceutycznych.

Stosowanie olejku eterycznego z mandarynki staje się popularne w większości zabiegów kosmetycznych. Ciekawym trendem jest również rosnące zapotrzebowanie na produkty zapachowe do domów. Chodzi m.in. o odświeżacze powietrza, w których stosowany jest olejek eteryczny z mandarynki. Także świece zapachowe i automatyczne spraye, pachnące oleje zapachowe, roztopione woski i spraye do pomieszczeń korzystają z omawianego wyrobu.

Wyświetlono: 1536

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej