Artykuły - Przemysł kosmetyczny

Wpływ konserwantów stosowanych w kosmetykach na naturalną florę skóry

04.10.2018
Autor: Sylwia Poradzisz, Prolab sp. z o.o. sp. komandytowa
Wpływ konserwantów stosowanych w kosmetykach na naturalną florę skóry

Ludzka skóra odgrywa istotną rolę jako bariera fizyczna, stanowiąc pierwszą linię obrony przed czynnikami zewnętrznymi.

Chroni organizm przed utratą wody, uszkodzeniami mechanicznymi, chemicznymi (np. zanieczyszczenia, tytoń, ksenobiotyki), fizycznymi (ekspozycja na UV, zmiany temperatury i wilgotności) lub infekcjami.

Mikroflora skóry

Powierzchnia skóry kolonizowana jest przez bakterie, grzyby oraz wirusy. Większość z nich, jako organizmy symbiotyczne, jest nieszkodliwa dla organizmu człowieka. Wykazano, iż głównymi bakteriami bytującymi na skórze są gronkowce koagulazo-ujemne, głównie gatunek Staphylococcus epidermidis oraz bakterie z gromady Actinobacteria, m.in. rodzaje Corynebacterium, Propionibacterium, Brevibacterium, Micrococcus.

Z kolei do mikroflory patologicznej, powodującej skórne stany zapalne, zaliczono Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes oraz Pseudomonas aureginosa.

Drobnoustroje zasiedlające skórę człowieka od chwili jego narodzin tworzą różnorodne zbiorowiska, których skład kształtuje się już kilka minut po narodzinach i zależy przede wszystkim od rodzaju porodu, kontaktu matka – dziecko, stosowanej antybiotykoterapii przed i w trakcie akcji porodowej oraz od wilgotności, pH skóry i jej temperatury.

Na skórze dochodzi do ustalenia zasad kooperacji mikroflory z komórkami gospodarza, poprzez m.in. wypracowanie tolerancji immunologicznej pomiędzy florą skóry a komórkami układu immunologicznego skóry.

Naturalna mikroflora skóry pełni w organizmie człowieka wiele funkcji, które mogą bezpośrednio wpływać na stan zdrowia. Poprzez m.in. blokowanie wolnych receptorów oraz wytwarzanie peptydów i lotnych kwasów tłuszczowych dochodzi do tzw. oporności na kolonizację powierzchni skóry florą patologiczną. Dodatkowo bakterie bytujące na skórze stymulują keratynocyty do produkcji substancji antybakteryjnych, tzw. B-defensyn. Bakterie obecne na skórze (np. Propionibacterium acnes, Staphylococcus spp, Corynebacterium spp.) hydrolizują też triglicerydy produkowane przez gruczoły łojowe, uwalniając w ten sposób wolne kwasy tłuszczowe. Z kolei wolne kwasy tłuszczowe przyczyniają się do powstania kwaśnego pH (ok. 5) na powierzchni skóry, dzięki czemu wiele powszechnych patogenów, takich jak Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes, jest dodatkowo hamowanych przez kwaśne pH, co zapobiega rozwojowi zakażenia skóry.

Wyświetlono: 739

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej