Wiadomości - Przemysł chemiczny ze świata

Wacker rozwija kompetencje w zakresie biotechnologii

18.04.2019

Należąca do Wacker Chemie jednostka Wacker Biosolutions, specjalizująca się w działalności dotyczącej life science, rozpoczęła w Hiszpanii produkcję cystyny wytwarzanej w procesie fermentacji. To efekt inwestycji poczynionej w 2016 r. i wydatkowania kwoty 30 mln euro na budowę odpowiedniego kompleksu produkcyjnego.

Zakład w hiszpańskim Leon umożliwia firmie Wacker sprostanie rosnącemu zapotrzebowaniu klientów na całym świecie na produkt przeznaczony do zastosowań farmaceutycznych i spożywczych. Cystyna to aminokwas powstały w wyniku połączenia dwóch cząsteczek cysteiny poprzez mostek dwusiarczkowy. Cysteina to z kolei organiczny związek chemiczny z grupy endogennych aminokwasów kodowanych, wchodzi w skład wielu białek. Wraz z homocysteiną i metioniną tworzy grupę aminokwasów siarkowych.

- Dzięki naszej inwestycji w fabryce w León jesteśmy dobrze przygotowani do dalszego umacniania naszej pozycji światowego lidera rynku i technologii fermentacyjnej produkcji cystyny. Zmodernizowane urządzenia do fermentacji oraz nowe urządzenie do produkcji cystyny umożliwiają nam niezawodne zaspokajanie rosnącego zapotrzebowania naszych klientów na cysteinę i cystynę oraz komercjalizację nowych produktów wytwarzanych w procesie fermentacji - powiedział Gerhard Schmid, szef Wacker Biosolutions.

Wacker jest pierwszą firmą na świecie, która rozpoczęła produkcję cystyny w drodze fermentacji w opatentowanym procesie biotechnologicznym. Ze względu na całkowicie roślinne i nieorganiczne surowce, cystyna i cysteina Wacker są czysto wegetariańskie. Dzięki temu są one szczególnie bezpieczne do stosowania w produktach spożywczych i farmaceutycznych. W 2008 roku Wacker otrzymał nagrodę Federacji Przemysłu Niemieckiego (BDI) w dziedzinie ochrony środowiska za innowacyjną produkcję cysteiny.

Wyświetlono: 344

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej