Wiadomości - Przemysł opakowaniowy z kraju

Targi Packaging Innovations przedstawią opakowania do zjedzenia

14.01.2019

Jadalne opakowania, zrównoważona produkcja opakowań z tworzyw sztucznych i nowe wytyczne Parlamentu UE na temat jednorazowych wyrobów z tworzyw sztucznych to wszystko zagadnienia, które sprawiają, że światowy rynek opakowań czekają ogromne zmiany. Zwiększa się świadomość konsumentów dotycząca ekologii, producenci opakowań biorą natomiast pod lupę swoje procesy produkcyjne. Podczas 11. Międzynarodowych Targów Opakowań Packaging Innovations (2-3 kwietnia 2019 r. w Warszawie) powstanie rozbudowana strefa EKOPACK. Dla targowych gości przygotowany zostanie również cykl wykładów poświęconych tematyce ekologicznych opakowań.

- Jedzenie na wynos w barach szybkiej obsługi cieszy się niesłabnącą popularnością. Odbywa się szybko, tanio i w miarę smacznie. Problem w tym, że korzystanie z oferty z tego typu lokali poza zaspokojeniem głodu, generuje jeden poważny problem. Wraz z posiłkiem otrzymujemy masę opakowań. Kanapka, frytki, ketchup, cukier, słodzik i mleczko do kawy – wszystko osobno zapakowane, a do tego kubek z pokrywką i słomką. Największe korporacje postanowiły wziąć odpowiedzialność za wyprodukowane śmieci i zadbać o środowisko.  W styczniu br. w Polsce ruszyły testy w sieci McDonald’s. W niektórych lokalach możemy dokonać wyboru, czy kupiony napój wypijemy przez plastikową słomkę lub jej papierowy zamiennik, a może wcale jej nie potrzebujemy. Zaczynamy coraz częściej myśleć o środowisku dokonując swoich zakupowych wyborów. Odpowiedzialność spoczywa bowiem zarówno po stronie producentów opakowań, jak i klientów. Niewielkie zmiany nawyków, mogą bardzo pomóc środowisku. Okazja do zapoznania się z szeroką ofertą ekologicznych opakowań pojawi się już  w kwietniu na Targach Packaging Innovations – tłumaczą organizatorzy wydarzenia.

Dodają przy tym, iż projektanci opakowań prześcigają się w pomysłach na coraz to nowe pomysły jadalnych opakowań. Otręby, algi, grzyby, czy organiczny plastik – na rynku dostępny jest cały wachlarz ekologicznych opakowań, po które konsumenci sięgają z ciekawością. Ale ekologiczne opakowanie nie musi być jadalne. Chodzi o to, żeby proces jego produkcji odbywał się w sposób zrównoważony, a odpady mogły być w pełni poddawane recyklingowi.

- Opakowanie z tworzywa sztucznego nie jest zaprzeczeniem ekologii. Kryteria Eco Design są definiowane tak, aby wywierały jak najmniejszych wpływ na środowisko naturalne. Ważne, aby przy projektowaniu opakowań z plastiku zwracać uwagę na stabilność produktu przez cały okres jego żywotności. Istotne, a może i najważniejsze jest również to, aby wspomniane opakowania można było w 100% poddać recyklingowi. Tak właśnie dzieje się w przypadku opakowań produkowanych m.in. przez firmę Jokey Plastic. Z pełną ofertą ekologicznych opakowań marki będzie można zapoznać się w strefie EKOPACK podczas Targów Packaging Innovations. Prezentowane opakowania wykonane są wyłącznie z materiałów certyfikowanych przez UE i potwierdzają fakt, że w dalszym ciągu plastic is fantastic – dopowiadają organizatorzy targów.

O ekologicznych rozwiązaniach dla branży opakowań oraz o tym jak przygotować się na wejście nowych wytycznych dotyczących produkcji opakowań wprowadzonych przez Parlament UE będzie można posłuchać natomiast w strefie wykładów workShops, organizowanych podczas targów.

Łącznie w targach Packaging Innovations weźmie udział ponad 200 wystawców.

Wyświetlono: 934

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej