Nowości - Przemysł opakowaniowy z kraju

Stworzyć nowe opakowanie przedłużające świeżość produktów spożywczych

31.01.2020

Polska Izba Opakowań (PIO), COBRO - Instytut Badawczy Opakowań oraz Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie wraz z partnerami z Niemiec i Belgii uczestniczą w projekcie „SelectPerm”, którego celem jest opracowanie materiału opakowaniowego o selektywnej przepuszczalności tlenu/dwutlenku węgla przeznaczonego do pakowania świeżych produktów.

Realizatorzy projektu przekonują, iż odpady spożywcze stanowią obecnie około 1,3 miliarda ton rocznie, czyli około jednej trzeciej całkowitej produkcji żywności. W Europie, łącznie na wszystkich etapach łańcucha dystrybucji, odpady owocowo-warzywne stanowią około 20% produkcji. Do pakowania żywności używane są najczęściej mikro- i nanoperforowane folie z tworzyw sztucznych oraz materiały o wysokich właściwościach barierowych, które umożliwiają pakowanie produktów w modyfikowanej atmosferze (MAP). Żaden ze wspomnianych materiałów nie został jednak zoptymalizowany dla produktów charakteryzujących się zróżnicowaną intensywnością oddychania, tzn. zmiennym zapotrzebowaniem na tlen i zdolnością produkcji CO2, takich jak np. warzywa, owoce czy niektóre rodzaje sera. Co więcej perforowane materiały nie pozwalają na selektywność lub kontrolę wymiany gazowej, natomiast skład modyfikowanej atmosfery w opakowaniach z materiałów o wysokiej barierowości ulega zmianie na skutek procesów oddechowych produktu (zużycie w procesach oddechowych tlenu i produkcja dwutlenku węgla). To zaś po krótkim czasie niesie ryzyko niedotlenienia produktu oraz ostatecznie wytworzenia warunków beztlenowych.

Powstający w ramach projektu materiał opakowaniowy o selektywnej przepuszczalności tlenu/dwutlenku węgla nastawiony jest na produkty modelowe, takie jak mieszanki świeżych i krojonych owoców, mieszanki warzywne oraz sery. Zadaniem materiału ma być przedłużenie okresu przydatności do spożycia „oddychających” produktów poprzez regulację wymiany gazowej, a tym samym przenikalności tlenu i dwutlenku węgla przez materiały opakowaniowe. Dobranie opakowania odpowiedniego do rodzaju żywności pozwoli na ochronę produktów, spowolnienie naturalnych procesów gnilnych i wydłużenie ich trwałości. Jest to szczególnie istotne w przypadku gotowych sałatek owocowych i warzywnych. Wydłużenie okresu, w jakim produkty takie mogą pokonywać drogę od rolnika i przetwórcy do konsumenta zazwyczaj osiągane jest poprzez obniżanie temperatury przechowywania lub dodawanie środków konserwujących. Przygotowywana innowacja zakłada osiągnięcie tego efektu poprzez otrzymanie opakowań umożliwiających optymalną dla danego rodzaju żywności wymianę gazową.

W celu opracowania takiego rozwiązania zostaną zastosowane materiały pochodzące z biomasy i/lub nadające się do recyklingu. Planuje się zastosowanie zarówno powlekanego papieru z polimerowymi powłokami o selektywnej przepuszczalności, jak również materiałów w całości wykonanych z polimerów w postaci folii i opakowań otrzymywanych w procesie termoformowania, otrzymywanych metodami współwytłaczania oraz modyfikacji powierzchniowej np. technikami zadruku.

- Projekt jest ukierunkowany na zaspokojenie potrzeb wszystkich zainteresowanych sektorów rynkowych, tj. wszystkich ogniw łańcucha produkcji opakowań i produktów żywnościowych. Kiedy koncepcje nowych materiałów opakowaniowych zostaną zaproponowane, producenci opakowań z papieru, tektury i tworzyw sztucznych oraz dostawcy będą w stanie zaproponować nowe, lepsze materiały opakowaniowe klientom. Producenci żywności otrzymają lepsze opakowania, a zatem wydłużeniu ulegnie okres przydatności do spożycia produktów, a tym samym podniesie się opłacalność produkcji poprzez zmniejszenie ilości odpadów. Projekt, poprzez rozwój nowych rozwiązań opakowaniowych, które wymagają zastosowania biopolimerów, może być punktem wyjścia do rozwoju gospodarki biopolimerów w Europie. Trzeba bowiem zauważyć, że głównym rynkiem biopolimerów jest obecnie Ameryka Północna – przekonuje Polska Izba Opakowań.

Wyświetlono: 469

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej