Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Środki adhezyjne Henkla dla przemysłu opakowaniowego

2013-03-21

Koncern Henkel opracował i wprowadził na rynek nową serię klejów do zastosowania w rozwiązaniach przeznaczonych dla branży opakowań giętkich dla żywności.

W ostatnich latach portfel marek działu Adhesive Technologies znacznie się rozszerzył, zapewniając Henklowi pozycję globalnego lidera w dziedzinie klejów, uszczelniaczy i technologii powierzchniowych. Zgodnie z tą strategią firma koncentruje się na zwiększaniu bezpieczeństwa produktów i ich coraz niższym wpływie na środowisko naturalne. Przykładem takiego działania jest stworzenie nowego typu środków adhezyjnych dla dużych struktur barierowych.

Dzięki zmniejszeniu zawartości monomeru, nowe bezrozpuszczalnikowe kleje do laminowania z serii Liofol LA 7777 są odpowiednie dla wysokobarierowych folii. Bardzo niska zawartość monomeru sprawia, że niepotrzebne stają się etykiety opakowaniowe. Jak tłumaczą przedstawiciele firmy, ze względu na znaczne zmniejszenie zawartości monomerów i specjalną konstrukcję tego środka adhezyjnego, przetwórcy mogą nie tylko zminimalizować ryzyko tworzenia się amin aromatycznych (PAA), ale także czas wymagany do ich rozpadu.

Dla przykładu, struktury laminowane zawierające folię OPA, używane zwykle do pakowania serów, wymagają więcej czasu na utwardzenie i rozkład aminy aromatycznej niż struktury OPP / OPP stosowane w opakowaniach przekąsek. Nowa seria klejów pozwoli natomiast przetwórcom skrócić ten czas tak, by jednocześnie zachować zgodność z przepisami dotyczącymi pakowania żywności. W wymienionych strukturach aminy aromatyczne są już po upływie jednego dnia poniżej granicy wykrywalności.

- Wszystkie te właściwości stanowią kolejny krok w kierunku jeszcze bezpieczniejszego pakowania żywności. Nowe kleje podano również długiemu okresowi żywotności (do 60 minut), podwajając ten czas w porównaniu do standardowych systemów. Nowa seria Liofol LA 7777 jest zatem dobrą opcją dla przemysłu przetwórczego i segmentu opakowań do żywności – mówi Regina Müller, menadżer ds. marketingu w firmie Henkel.


klejeprzemysł opakowaniowyHenkelchemia gospodarcza

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie