Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Rynek stabilizatorów do napojów rośnie w tempie 5,6% rocznie

2018-09-21

Według MarketsandMarkets INC, przychody globalnego rynku stabilizatorów do napojów mają na koniec tego roku wynieść 117,1 mln dolarów i rosnąć do 2023 r. w tempie 5,6% rocznie, by osiągnąć wartość 153,8 mln dolarów w 2023 r.

Na rynek stabilizatorów do napojów składają się takie dodatki, jak guma ksantanowa (polisacharyd otrzymywany w wyniku fermentacji bakteryjnej), karagen (rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów, z licznymi grupami siarczanowymi), guma arabska oraz guma celulozowa.

Wzrost rynku stabilizatorów do napojów napędzany jest zapotrzebowaniem na naturalne składniki dodawane do żywności. Kluczowymi czynnikami wpływającymi na wzrost rynku w skali świata jest zwiększająca się konsumpcja napojów oraz coraz większa wielofunkcyjność stabilizatorów. Co istotne, od kilku lat obserwuje się także rosnące wykorzystanie składników naturalnych przez przemysł spożywczy.

Zwiększone zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe potęguje popyt na gumę ksantanową stanowiącą zamiennik glutenu. Z tego względu jest ona szeroko stosowana jako dodatek w produktach (również napojach) bezglutenowych. Dzięki lepszej charakterystyce wiązania, w porównaniu z innymi dodatkami do żywności, typu guma guar i karob, guma ksantanowa jest doskonałym stabilizatorem, po który coraz chętniej sięgają producenci napojów. Skutecznie poprawia teksturę, stabilizuje, zagęszcza oraz wydłuża okresu trwałości i retencję wody. Dzięki temu jest wykorzystywana przez licznych producentów napojów, zwłaszcza nabiałowych o różnych właściwościach.

Ameryka Północna jest największym rynkiem dla stabilizatorów do napojów.

Wśród kluczowych graczy aktywnie działających na rynku stabilizatorów do napojów znajdują się firmy Cargill; Tate & Lyle; DowDuPont Inc.; Ashland Inc.; Palsgaard; Glanbia Nutritionals (NA), Inc.; Kerry Group; Advanced Food Systems, Inc.; Chemelco International B.V. oraz Nexira SAS.


stabilizatoryprzemysł spożywczy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie