Wiadomości - Chemia rolnicza - Ze świata

Rynek stabilizatorów do napojów rośnie w tempie 5,6% rocznie

21.09.2018

Według MarketsandMarkets INC, przychody globalnego rynku stabilizatorów do napojów mają na koniec tego roku wynieść 117,1 mln dolarów i rosnąć do 2023 r. w tempie 5,6% rocznie, by osiągnąć wartość 153,8 mln dolarów w 2023 r.

Na rynek stabilizatorów do napojów składają się takie dodatki, jak guma ksantanowa (polisacharyd otrzymywany w wyniku fermentacji bakteryjnej), karagen (rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów, z licznymi grupami siarczanowymi), guma arabska oraz guma celulozowa.

Wzrost rynku stabilizatorów do napojów napędzany jest zapotrzebowaniem na naturalne składniki dodawane do żywności. Kluczowymi czynnikami wpływającymi na wzrost rynku w skali świata jest zwiększająca się konsumpcja napojów oraz coraz większa wielofunkcyjność stabilizatorów. Co istotne, od kilku lat obserwuje się także rosnące wykorzystanie składników naturalnych przez przemysł spożywczy.

Zwiększone zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe potęguje popyt na gumę ksantanową stanowiącą zamiennik glutenu. Z tego względu jest ona szeroko stosowana jako dodatek w produktach (również napojach) bezglutenowych. Dzięki lepszej charakterystyce wiązania, w porównaniu z innymi dodatkami do żywności, typu guma guar i karob, guma ksantanowa jest doskonałym stabilizatorem, po który coraz chętniej sięgają producenci napojów. Skutecznie poprawia teksturę, stabilizuje, zagęszcza oraz wydłuża okresu trwałości i retencję wody. Dzięki temu jest wykorzystywana przez licznych producentów napojów, zwłaszcza nabiałowych o różnych właściwościach.

Ameryka Północna jest największym rynkiem dla stabilizatorów do napojów.

Wśród kluczowych graczy aktywnie działających na rynku stabilizatorów do napojów znajdują się firmy Cargill; Tate & Lyle; DowDuPont Inc.; Ashland Inc.; Palsgaard; Glanbia Nutritionals (NA), Inc.; Kerry Group; Advanced Food Systems, Inc.; Chemelco International B.V. oraz Nexira SAS.

Wyświetlono: 1381

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej