Nowości - Chemia rolnicza - Ze świata

Rynek nawozów płynnych największy w Ameryce Północnej

29.11.2019
Autor: Anna Jarosik

Agencja MarketsandMarkets Research szacuje wartość globalnego rynku nawozów płynnych na 2,5 mld dolarów, a dynamikę wzrostu w branży ocenia na 3,7% rocznie. Zapotrzebowania na wysokowydajne nawozy oraz rosnąca liczba odmian roślin uprawnych napędzają rozwój rynku nawozów płynnych.

Azot jest jednym z najpopularniejszych składników odżywczych spośród wszystkich makro- i mikroelementów wymaganych do wzrostu roślin. Służy do budowy aminokwasów, które wytwarzają białka, biorące udział w praktycznie każdej reakcji biochemicznej w roślinie. Niewystarczająca dostępność azotu w glebie jest częstym problemem, którego rolnicy doświadczają niezależnie od regionu. Dlatego w celu wyeliminowania tego problemu stosuje się nawożenie ciekłym azotem. Mocznik, azotan amonu, siarczan amonu i azotan wapnia są powszechnie dostępnymi źródłami składników odżywczych, w tym azotu w płynie. Ponadto wytwarzane są różne kombinacje składników odżywczych, które dostarczają roślinom pożywienia. Mocznik jest jednym z najczęściej stosowanych źródeł azotu.

Dodatkowo szacuje się, że roztwór saletrzano-mocznikowy, w oparciu o główne związki, odnotuje w kolejnych latach najbardziej znaczący wzrost, głównie ze względu na rosnące z roku na rok zapotrzebowanie na globalnym rynku nawozów płynnych. Innym powodem jest możliwość mieszania go z pestycydami, herbicydami, regulatorami wzrostu oraz innymi składnikami odżywczymi. Dzięki temu rolnicy mogą obniżyć swoje koszty, stosując jednocześnie kilka materiałów. Ze względu na posiadane właściwości chemiczne, roztwór saletrzano-mocznikowy jest kompatybilny z wieloma składnikami odżywczymi i chemikaliami rolniczymi. Z tego względu częściej miesza się go z roztworami zawierającymi fosfor, potas i inne niezbędne roślinne składniki odżywcze. Płynne nawozy można mieszać w celu precyzyjnego spełnienia konkretnych potrzeb gleby lub uprawy.

Nawożenie to technika rolnicza, która obejmuje nawadnianie oraz uzupełnianie składników odżywczych. Proces daje możliwość maksymalizacji wydajności przy jednoczesnej minimalizacji zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Ponadto, dzięki fertygacji (wymieszaniu nawozów z wodą i podawaniu ich podczas podlewania roślin), rolnik może równomiernie stosować składniki odżywcze na polu. Przewiduje się, że rynek ten wzrośnie dzięki przyjęciu wydajnych systemów nawadniających na całym świecie.

Metoda fertygacji pozwala na jednorodne stosowanie płynnych nawozów w odpowiedniej ilości do strefy zwilżonej w rozwoju korzeni, gdzie koncentruje się większość aktywnych korzeni. Pomaga to w zwiększeniu wydajności nawozów płynnych.

Najwyższe zużycie płynnych nawozów azotowych występuje aktualnie w Ameryce Północnej.

Tagi


nawozy
Wyświetlono: 154

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej