Nowości - Przemysł chemiczny ze świata

Rynek amidów kwasów tłuszczowych: wzrost o ponad 6% rocznie

06.03.2020
Autor: Anna Jarosik

Światowy rynek amidów kwasów tłuszczowych wart jest 250 mln dolarów pod względem osiąganych przychodów i wzrasta w tempie 6,2% rocznie.

Amidy kwasów tłuszczowych są znane jako kwasy tłuszczowe (kwas stearynowy, kwas moczowy i kwas oleinowy). Używa się je głównie w produkcji atramentów i barwników. Ponadto wykorzystuje się je do wytwarzania magnesów i żywic termoplastycznych, w produkcji tworzyw sztucznych i folii do pakowania towarów spożywczych.

Szacuje się, że rosnące zapotrzebowanie na amidy tłuszczowe w preparatach do druku fleksograficznego i wklęsłego nadal będą sprzyjać wzrostowi rynku amidów tłuszczowych. Jednocześnie jednak zwiększenie zainteresowania producentów wprowadzaniem alternatywnych amidów tłuszczowych powinno zahamować dynamiczny wzrost rynku amidów tłuszczowych. Przykładowo w styczniu 2020 roku Croda wprowadziła produkt o nazwie Incroslip SL, czyli technologię opracowaną jako dodatek poślizgowy (uszlachetniający) o doskonałej stabilności, do stosowania tam, gdzie tradycyjne dodatki poślizgowe, takie jak erukamid i oleamid, nie są w stanie zapewnić pożądanej wydajności.

Pod względem formy, to segment mikrokuleczek zdominował światowy rynek amidów tłuszczowych - 61% udziału w rynku amidów kwasów tłuszczowych. Następne w kolejności były proszki i pastylki.

Głównymi podmiotami na globalnym rynku amidów kwasów tłuszczowych są Croda International; PMC Biogenix; Fine Organic Industries; Nippon Fine Chemicals; Kao Corporation; Italmatch Chemicals; Sichuan Tianyu Oleochemical; Nippon Kasei Chemical oraz Haihang Industries.

Wyświetlono: 2178

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej