2019-05-06 / Autor: Anna Jarosik
Globalny rynek antocyjanów wart jest obecnie 513 mln dolarów i rośnie w tempie 4,6%, tak by w 2026 r. osiągnąć wartość 735 mln dolarów. Spośród kluczowych zastosowań antocyjanów wymienić należy branże spożywczą. Pod względem geograficznym dominuje Ameryka Północna.
Światowy rynek antocyjanów odnotował znaczny wzrost w ciągu ostatnich kilku lat. Przyczyn tego upatruje się w rosnącej świadomości, jeśli chodzi o korzyści zdrowotne antocyjanów i ich znaczenie aplikacyjne dla wielu gałęzi przemysłu. Rośnie popyt i świadomość walorów spożywania żywności bogatej w antocyjany.
Antocyjany, inaczej antocyjaniny symbolizowane przez kod E163, stanowią grupę związków organicznych należących do flawonoidów. Należą do naturalnych barwników pochodzenia roślinnego, które w zależności od pH soku komórkowego przyjmują barwę od czerwonej po fioletową. Znajdują się m.in. w czarnych jagodach, malinach, czarnej porzeczce, w czarnym bzie, jeżynach, aronii, a nawet w czerwonej kapuście, winogronach i bakłażanie. Posiadają właściwości antyalergiczne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pomagają w poprawie mikrokrążenia w organizmie oraz przyspieszają proces przemiany materii. Zwalczają stres oksydacyjny, który może nasilać dolegliwości serca. Ponadto spożywanie antocyjanów może wpłynąć pozytywnie na redukcję otyłości u ludzi.
Główne typy antocyjanów to cyjanidyna (dominujący typ z udziałem ok. 30%), delfinidyna, pelargonidyna, peonidin, petunidin oraz malwidyna.
Efekty terapeutyczne antocyjanów, ze względu na ich właściwości przeciwutleniające, neuroprotekcyjne i przeciwnowotworowe sprawiły, że nadają się one również do stosowania w produktach farmaceutycznych. Stąd tez pojawiło się ich przemysłowe wykorzystanie. Ze względu na dość wysoki poziom marżowości, segment farmaceutyczny jest obecnie uważany za najbardziej atrakcyjny spośród zastosowań na globalnym rynku antocyjanów.
W Europie rynek wart jest 183 mln dolarów, a liderem na kontynencie pod względem wartości przychodów jest Wielka Brytania. Niemniej konsumpcja antocyjanów w Europie uległa w ostatnich latach osłabieniu, zwłaszcza po wprowadzeniu rygorystycznych zasad dotyczących stosowania syntetycznych barwników spożywczych w różnych produktach, zwłaszcza spożywczych. W UE praktycznie każdy naturalny barwnik spożywczy jest zatwierdzany do stosowania w ramach oceny wydawanej przez Naukowy Komitet ds. Żywności. Oczekuje się, że doprowadzi to do niewielkiego spadku udziału naszego kontynentu w globalnym rynku antocyjanów do 2026 roku.
Wciąż jednak to Ameryka Północna pozostanie liderem w branży. To tam działają największe firmy produkujące na potrzeby rynku antocyjanów.
Kluczowe przedsiębiorstwa to Archer Daniels Midlands Company; Symrise; Naturex; Chr. Hansen Holding; Sensient Technologies Corporation; DDW The Colour House; Kalsec; FMC Corporation; Synthite Industries Ltd. oraz GNT Group.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2024
30.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 2/2024
20.00 zł
Bilety - XIII Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Chemii Gospodarczej
553.50 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Warsaw Plast Expo dla branży tworzyw sztucznych
W Nadarzynie odbyły się targi WARSAW PLAST EXPO dla branży przetwórstwa tworzyw sztucznych.
Międzynarodowe Targi Budownictwa i Architektury BUDMA na temat zielonego budownictwa
W dniach 30 stycznia - 2 lutego 2024 r. w Poznaniu odbyły się najbardziej rozpoznawalne europejskie targi dla...
Targi Kompozyt – Expo atrakcyjne dla branży
W Krakowie odbyła się 12 edycja Międzynarodowych Targów Materiałów, Technologii i...
Nowości na Taropaku w Poznaniu
Ponad 10 tys. zwiedzających, 100 wystawców, liczne nowości i premiery – tak wyglądały Targi...