Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Produkty pochodzenia zwierzęcego dominują na rynku hydrokoloidów

2019-02-21

Hydrokoloidy to m.in. żelatyna, guma ksantanowa, karagen, kwas alginowy i jego sole (alginiany), agar, pektyna, guma guar, guma arabska, celuloza mikrokrystaliczna (MCC) oraz karboksymetyloceluloza (CMC). Globalny rynek hydrokoloidów szacowany jest na 8,8 mld dolarów i rośnie w tempie 5,3% rocznie, by w 2023 r. osiągnąć wartość 11,4 mld dolarów.

Obserwowany wzrost na globalnym rynku hydrokoloidów spowodowany jest zapotrzebowaniem pochodzącym z rynku spożywczego, zwłaszcza od producentów dań gotowych oraz wyjątkową wielofunkcyjnością hydrokoloidów w produktach spożywczych i napojach.

Hydrokoloidy są szeroko stosowane w wyrobach piekarniczych, słodyczach, mięsie i drobiu, napojach oraz produktach mlecznych i mrożonych. Są dodawane do żywności przetworzonej i dań gotowych.

Hydrokolidy pochodzenia zwierzęcego to dominująca kategoria w branży. Wytwarzane są ze skóry i kości zwierzęcych. Najczęściej wykorzystywane w tym celu są kości z wołowiny, wieprzowiny i ryb. Przykładowo żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego i znajduje zastosowanie wśród producentów słodyczy.

Hydrokolidy pochodzenia roślinnego uzyskiwane są natomiast ze ścianki komórek roślinnych, wysięków drzew, z nasion, bulw i korzeni.

Hydrokoloidy w postaci żelatyny zdominowały globalny rynek i taki trend utrzyma się przez kolejne lata. Zużycie żelatyny jako czynnika żelującego będzie wzrastać ze względu na rosnące zapotrzebowanie na emulgatory w przemyśle spożywczym w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Francji.

Pod względem pełniących przez hydrokolidy funkcji, najpopularniejsza jest rola środków zagęszczających i stabilizujących. Hydrokolidy zagęszczające wykorzystywane są do utrzymywania lepkości, zwłaszcza ze względu na występowanie elektrolitów, wysokiej temperatury i szerokich zakresów pH. Dotyczy to produktów spożywczych, tj. zup i sosów, ketchupów, napojów instant, deserów, polew i nadzień. Na ten segment przypada ponad 40% udziału w rynku hydrokolidów w skali świata.

Ameryka Północna jest obecnie dominującym regionem na światowym rynku hydrokoloidów. Czynniki wpływające na jej dominację to wysokie zapotrzebowanie na funkcjonalne produkty mleczne, na żywność gotową oraz znacznie większe spożycie pieczywa w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Innym istotnym czynnikiem jest obecność w tym regionie głównych graczy rynkowych.

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie