2019-02-21
Hydrokoloidy to m.in. żelatyna, guma ksantanowa, karagen, kwas alginowy i jego sole (alginiany), agar, pektyna, guma guar, guma arabska, celuloza mikrokrystaliczna (MCC) oraz karboksymetyloceluloza (CMC). Globalny rynek hydrokoloidów szacowany jest na 8,8 mld dolarów i rośnie w tempie 5,3% rocznie, by w 2023 r. osiągnąć wartość 11,4 mld dolarów.
Obserwowany wzrost na globalnym rynku hydrokoloidów spowodowany jest zapotrzebowaniem pochodzącym z rynku spożywczego, zwłaszcza od producentów dań gotowych oraz wyjątkową wielofunkcyjnością hydrokoloidów w produktach spożywczych i napojach.
Hydrokoloidy są szeroko stosowane w wyrobach piekarniczych, słodyczach, mięsie i drobiu, napojach oraz produktach mlecznych i mrożonych. Są dodawane do żywności przetworzonej i dań gotowych.
Hydrokolidy pochodzenia zwierzęcego to dominująca kategoria w branży. Wytwarzane są ze skóry i kości zwierzęcych. Najczęściej wykorzystywane w tym celu są kości z wołowiny, wieprzowiny i ryb. Przykładowo żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego i znajduje zastosowanie wśród producentów słodyczy.
Hydrokolidy pochodzenia roślinnego uzyskiwane są natomiast ze ścianki komórek roślinnych, wysięków drzew, z nasion, bulw i korzeni.
Hydrokoloidy w postaci żelatyny zdominowały globalny rynek i taki trend utrzyma się przez kolejne lata. Zużycie żelatyny jako czynnika żelującego będzie wzrastać ze względu na rosnące zapotrzebowanie na emulgatory w przemyśle spożywczym w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Francji.
Pod względem pełniących przez hydrokolidy funkcji, najpopularniejsza jest rola środków zagęszczających i stabilizujących. Hydrokolidy zagęszczające wykorzystywane są do utrzymywania lepkości, zwłaszcza ze względu na występowanie elektrolitów, wysokiej temperatury i szerokich zakresów pH. Dotyczy to produktów spożywczych, tj. zup i sosów, ketchupów, napojów instant, deserów, polew i nadzień. Na ten segment przypada ponad 40% udziału w rynku hydrokolidów w skali świata.
Ameryka Północna jest obecnie dominującym regionem na światowym rynku hydrokoloidów. Czynniki wpływające na jej dominację to wysokie zapotrzebowanie na funkcjonalne produkty mleczne, na żywność gotową oraz znacznie większe spożycie pieczywa w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Innym istotnym czynnikiem jest obecność w tym regionie głównych graczy rynkowych.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 1/2024
20.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2024
30.00 zł
Bilety - XIII Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Chemii Gospodarczej
553.50 zł
Wpis zaawansowany w Katalogu Firm
861.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Targi Kompozyt – Expo atrakcyjne dla branży
W Krakowie odbyła się 12 edycja Międzynarodowych Targów Materiałów, Technologii i...
Nowości na Taropaku w Poznaniu
Ponad 10 tys. zwiedzających, 100 wystawców, liczne nowości i premiery – tak wyglądały Targi...
XII Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Chemii Gospodarczej dla ponad 190 osób
6 czerwca 2023 r. w Warszawie odbyła się 12 edycja Międzynarodowej Konferencji Przemysłu Chemii...
Bogactwo nowości na in-cosmetics Global w Barcelonie
W Barcelonie odbyły się kosmetyczne targi in-cosmetics Global. To jedna z najważniejszych europejskich wystaw...